Læsetid: 1 min.

Genroen godkendt

27. september 1997

Danmark har givet grønt lys for salg af genmanipuleret foderroe

Miljøminister Svend Auken besluttede i går at sige ja til markedsføring af den genmanipulerede roe fra Danisco, Trifolium og Monsanto. Roen kan tåle giftstoffet glyfosat. Landmændene kan derfor fjerne alt ukrudt med Roundup uden at skade roerne.
Til gengæld er der mange, der er nervøse for, at Roundup kan skade miljøet. Og at resistente ukrudtsplanter i fremtiden vil kræve mere sprøjtning, selv om den genmanipulerede roe, ifølge Landbohøjskolen skal sprøjtes mindre, end almindelige roer bliver.
Auken har selv erklæret sig skeptisk over for markedsføringen af andre genmanipulerede planter, der er godkendt i andre EU-lande. Giftstoffet glyfosat, der sælges under navnene Roundup og Basta er under EU-revurdering.
Rester af glyfosat er tidligere fundet i tysk grundvand. Og lektor Jette Rank, Roskilde Universitet, siger, at fire undersøgelser tyder på, at glyfosat kan ændre arveanlæggene i mikroorganismer. "Vi kan ikke vide - og derfor heller ikke kontollere - hvad det vil betyde for bakterierne i jorden," siger Jette Rank til Information.
Auken fik modstand til det sidste fra den radikale Elsebeth Gerner Nielsen, SF og Enhedslisten. Men han fastholdt i går i en pressemeddelelse, at der ikke er kommet nye oplysninger frem om risikoen, der kan berettige ham til andet end at sende Daniscos ansøgning videre til EU-kommissionen med en positiv udtalelse. es

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her