Læsetid: 5 min.

Glansen går af Kennedy-klanen

27. september 1997

Man kan med rette spørge, om Kennedy-klanen stadig rangerer som landets vigtigste politiske familie

derude
Store fede elmetræer står plantet på rad og række langs den ene villa efter den anden, deres brede kroner holder solstrålerne ude, vildtfarende grene griber om balustrader. Foran et mørkeblåt hus blafrer det amerikanske flag Stars and Stripes i brisen. Her blev USA's 35. præsident født i 1917, står der på en mindeplade. På 83 Beals Street i Boston-forstaden Brookline.
John Fitzgerald Kennedy kom til verden som søn nummer 2. Hans storebror Joseph Jr. var to år ældre og blev opflasket af sin far Joseph og mor Rose til at gå ind i en politisk karriere - måske for en dag at blive USA's præsident. Sådan gik det ikke. Joe Jr. tjente som pilot i USA's luftvåben under 2. verdenskrig og blev skudt ned af tyskerne over den engelske kanal. John elskede søen og tilbragte krigsårene i den amerikanske marine. Han overlevede.
Kennedy-familien boede på Beals Street fra 1915 til 1920. Så var der ikke længere plads til de mange børn, som den dybt religiøse og katolsk opdragede Rose bragte til verden. Og i øvrigt gik Joseph Kennedy Seniors forretninger forbavsende godt. Det ambitiøse par af irsk afstamning flyttede til den endnu mere mondæne forstad Hickory Hill.
John Kennedy boede kun 3 1/2 år i denne villa. Her lærte han at gå, at tale og kunne endda læse, hævder en museumsguide.
Efter hans død i 1963 besluttede Kennedy-familien at købe huset tilbage. Rose ville lave et museum til ære for sin søn. Hun gjorde alt for at bringe husets gamle interiør tilbage i sin oprindelige form. I spisestuen er der dækket op med sølvbestik. Her sad far, og her mor. Langs væggen står et lille bord med to små stole. Det var her, Joe Jr. og John fik serveret måltiderne.
"Lige fra barnsben blev der diskuteret politik omkring bordet. Børnene skulle deltage og kommentere hvert emne. De skulle lære at tale offentligt," fortæller guiden.
Men Jack, som han blev kaldt, levede i skyggen af storebroderen, der lærte at være ærlig, seriøs og pligtopfyldende. Et dydsmønster.
"Jack derimod var et sjuskehoved, et drillehoved og husets uafhængige ånd. Ikke ligefrem, hvad man forventer af USA's kommende præsident," mener guiden.
Her starter mytologien.
"Jack lå ofte syg. Da han var 2 1/2, fik han skarlagensfeber og lå på hospitalet i længere tid. Sygeplejerskerne blev grebet af hans karisma. Bagefter kom flere af dem og besøgte ham på Beals Street. Det var på samme tidspunkt, han begyndte at læse eventyr og fandt på at skabe sig en niche i familien. Sin egen identitet. I sygesengen åd han bøger råt."
Kun få besøgende
I forbindelse med åbningen af museet i 1967 kaldte den amerikanske forbundsstat præsidentens fødested et historisk landmærke. Men få turister - amerikanere og udlændinge - lægger vejen forbi. Kun i weekender kan man tælle en snes besøgende fra nær og fjern.
Som tiden går har USA's førstefamilie mistet noget af sin glans. Man kan med rette spørge, om Kennedy-klanen stadig rangerer som landets vigtigste politiske familie - forhenværende præsident George Bush har to sønner, den ene er guvernør for Texas, unionens tredjestørste delstat, og han skulle efter sigende planlægge at stille op til præsidentvalget i 2000. Den anden prøver at blive guvernør i Florida.
Det er ikke, fordi Kennedy-familien mangler råstof. Som irsk-amerikanske katolikker er deres afkom stort. Abort og prævention er fyord i de kredse. I alt har Joe og Roses tre sønner og fire døtre fået 48 børn. Det er så mange kusiner og fætre, at formuen er svundet ind til næsten ingenting. Hvert barnebarn, undtagen John Jr. og Caroline der arvede fra Onassis-klanen, må klare sig selv.
En værdig arvtager
Få af dem er gået ind i politik, og når det er sket, synes de at være forfulgt af uheld. Edward Kennedy er stadig senator for Massachusetts, én af de mest indflydelsesrige senatorer i landet. Hans søn Patrick blev valgt til Repræsentanternes Hus for Rhode Island i 1996. Hans nevø Joseph Jr. II, søn af Robert Kennedy, har været medlem af Kongressen siden 1987. Andre beskæftiger sig med velgørende arbejde. Hjælper evnesvage og handikappede, beskytter miljøet, bekæmper landminer og forsvarer menneskerettighederne.
Kongresmedlem Joe Kennedy Jr. II hører ikke til klanens mest velbegavede og veltalende medlemmer. Indtil for nylig blev han dog anset for at være en værdig arvtager og håbede at vinde guvernørposten i Massachusetts næste år. Den drøm brast, da hans ex-hustru Sheila i forsommeren udgav en bog, hvori hun beskrev ham som en ufølsom, brutal og kynisk ægtemand og fader.
Joe Kennedys popularitet i Massachusetts faldt brat. En måned senere erklærede han, at han ikke ville udsætte sin familie for en valgkamp, hvor deres privatliv ville blive hængt ud af modkandidater og pressen. I en leder beklagede dagbladet Boston Globe hans beslutning:
"Hvem skal nu tale for de fattige, immigranter, pensionister, arbejderklassen..."
Billedet i dag
Utroskab og narkotikamisbrug. Det er billedet, man får af Kennedy-familien i pressen nu om dage.
"Irske og katolske vælgere kunne i sin tid identificere sig med Kennedy'erne. Nu føler de sig ikke længere beslægtede med familiens værdier," siger John Yemma, redaktør på Boston Globe.
"I hele dette århundrede har de været herrer over den politiske verden i Massachusetts. Rose Kennedys far var f.eks. borgmester i Boston i mange år. Men siden 1995 anser kun få i staten dem for at være en førstefamilie. Det ville blive svært for Joe Kennedy at blive guvernør. Størsteparten af stemmerne ville komme fra South Boston (irsk) og Cambridge (universitetsbyen). Resten af staten bliver mere og mere konservativ," fortæller Yemma.
At tiderne er ændret siden dengang, antydes af den populære tv-serie The Simpsons, der har spillet i seks-syv år i USA. Her optræder den korrupte og flirtende borgmester Phil Hartman som indbegrebet af en Kennedy-politiker.
"Hans stemmeføring minder i uhyggelig grad om Ted Kennedys," bemærker John Yemma.
Længere ned i det politiske dynd kan man ikke nå i Amerika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her