Læsetid: 2 min.

Grønt lys for opkøb

26. september 1997

Det får ingen konsekvenser at Berlingske har erobret endnu en bid af den danske medieverden

Der er ikke noget galt i at være stor. Der er heller ikke noget galt i at have en dominerende position på mediemarkedet. Berlingske kan med den nuværende lovgivning i ryggen invadere det østjyske.
Kun hvis Berlingske misbruger en dominerende stilling på avismarkedet har Konkurrencerådet grundlag for at gribe ind. Og et misbrug bliver i givet fald svært at bevise.
Allerede for et år siden gennemgik Konkurrencerådet alle annonce- og andre aftaler på dagbladsmarkedet. Uden at finde noget at påtale, siger en kilde i konkurrencestyrelsen, der laver undersøgelser for Konkurrencerådet.
Selv hvis Berlingske skulle dumpe priserne på annoncemarkedet i Østjylland gennem Århus Stiftstidende, til skade for Jyllands-Posten, ville det være svært for Konkurrencerådet at gribe ind. Annonce-dumping - eller i terminologien Predatory Pricing - er ikke nogensinde blevet genstand for en prøvelse i Konkurrencerådet.
Problemerne ved en sådan sag ville være at bevise, hvad en annonce egentlig skulle koste.
Et frit marked
Fra politisk hold er der ikke den store vilje til at gøre noget ved Berlingskes stigende dominans på det danske avismarked.
"Det er det frie marked, der brutalt slås om markedsandele. Og om Århus Stiftstidende bliver domineret af Jyllands-Posten eller Berlingske Tidende, det er lige meget. Først hvis mediebilledet om 15 år bliver domineret af måske to store spillere opstår problemerne", siger SF's mediepolitiske ordfører Aage Frandsen.
Til gengæld er de radikales mediepolitiske ordfører, Elsebeth Gerner Nielsen mere skeptisk overfor Berlingskes stigende dominans på det danske avismarked.
"Det er ikke godt med en monopolisering af avismarkedet. Af hensyn til den offentlige debat er det vigtigt med mange forskellige aviser.", siger hun.
"I dag gives der mange indirekte tilskud til aviserne. Et af dem er portotilskuddet, hvor aviserne distribueres billigt. Dér kunne man forestille sig, at tilskuddet fremover skal gå, ikke til hvert eksemplar der uddeles (efter vægt), men med et ens tilskud pr. avis. Dermed ville der komme mere indirekte støtte til tyndere aviser som Aktuelt og Information, og mindre til f.eks. Berlingske Tidende og Jyllands-Posten", siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Hvis der i regeringens lovpakke for det kommende år, som mange forventer, er et forslag om støtte til udvalgte dagblade, vil Gerner Nielsen rejse diskussionen om moms-støtten i forbindelse med forhandlingerne om loven.
Konservativ tilfredshed
De konservative er godt tilfredse med Berlingskes øgede indflydelse i Østjylland.
"Jeg opfatter dét der er sket som en konsolidering af, at der er en avis i både Randers og Århus", siger Brian Mikkelsen fra de konservative.
Mikkelsen tror også, at mediebilledet vil opleve lignende sammenlægninger i de kommende år. Fra politisk hold er han især interesseret i, at det bliver muligt at bevare mange forskellige og uafhængige aviser. Aviser som Aktuelt, Kristeligt Dagblad og Information. Et ønske, der deles af både Aage Frandsen og Elsebeth Gerner Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her