Læsetid: 3 min.

Grundtvig set udefra

10. september 1997

Et forfriskende pust over vandene i den grundtvigske andedam

NY BOG
Er Grundtvig for dansk til udlandet? Det siges ofte. Folk, som elsker ham, bruger det som forklaring på, at han ikke er blevet så berømt som sine yngre samtidige H. C. Andersen og Kierkegaard. Folk, som afskyer ham, glæder sig over, at hans galskab i det mindste er begrænset til Danmark.
Alligevel synes der at være et opbrud på vej: på en nylig afholdt Grundtvigkonference var over halvdelen af talerne udlændinge, vi eksporterer højskoler som aldrig før, Grundtvig-studier har de sidste år rummet mange artikler skrevet af udlændinge, og nu udkommer - vistnok for første gang - et udenlandsk værk, N.F.S. Grundtvig - An introduction to his Life and Work af A.M. Allchin, som vil få blivende betydning også i dansk Grundtvigforskning.
Bogen er skrevet til et publikum, der ikke kender Grundtvig, hvorfor den må give en generel introduktion til hans liv og værk, men samtidig søger bogen åbenlystgive et bud på Grundtvig, på niveau med den nyere Grundtvigforskning - og har noget at bibringe den.
Begge dele er til gavn for bogen. Når en belæst Grundtvigforsker som Allchin giver sig til at skrive en introduktion til Grundtvigs liv får også vi danskere en tekst, vi kan have gavn af, fordi den nyere Grundtviglitteratur kun rummer ansatser til samlede forfatterbiografier. En trist mangel i den ellers righoldige litteratur. Allchin leverer i bogens første del en sådan samlet forfatterbiografi. Kortfattet og klar nok til at være læselig, seriøs nok til at være værd at læse og på niveau med, hvad der er sket i Grundtvigforskningen de sidste år. Alene den fremstilling kunne man ønske at få bogen oversat.
Kontroversiel
Bogens anden del Five major Themes gennemgår centrale tankemønstre hos Grundtvig: den kirkelige anskuelse, Grundtvigs treenighedsteologi, hans lære om skabelsens gudbilledlighed m.m. Det er især de teologiske sider hos Grundtvig, Allchin her har fat i, og skønt hans arbejde er fremragende, vil hans gennemgange her nok alligevel møde modstand. F.eks. lægger han stærk vægt på det fælleskirkelige (på fagteologisk: økumeniske) hos Grundtvig. Allchins Grundtvig ville have været en varm tilhænger af Porvoo-aftalen, hvad der nok skal få dele af det kirkelige miljø herhjemme op af sæderne. Heller ikke gennemgangen af bispeembedet - det spørgsmål, som virkelig skiller lutheranere og anglikanere - er ukontroversiel: Grundtvig ligner for Allchins nærmest en anglikaner.
Fokus på sammenhænge
Bogens tredje del The Celebration of Faith følger i salmer og især i prædikener Grundtvig igennem kirkeårets store højtider. Set med forskningens øjne er denne del af bogen den mest originale, fordi der ikke er skrevet ret meget om prædikanten Grundtvig: hans prædikener er indtil videre også kun halvvejs udgivet. Her viser Allchins usædvanlige grad af bevidsthed om teksternes litterære sider sig. Hans fortolkning af f.eks. Skyerne gråne er på højt niveau - også litteraturkritisk betragtet.
Centralt i Allchins fortolkning af Grundtvig står hans betoning af sammenhængen; imellem jord og himmel, menneske og medmenneske, imellem årstiderne, tid og evighed, imellem de kirkelige højtider osv. Med udgangspunkt i de tre personer i treenighedens forhold til hinanden (på fagteologisk: de intertrinitariske relationer) betoner Allchin det særlige i Grundtvigs billed- og tankeverden, at fællesskabet ikke opsluger individualiteten, men netop fuldender den. Parterne gennemtrænger og påvirker hinanden gensidigt. I de af relationerne, som går imellem Gud og mennesker, udgår alt selvfølgelig i sidste ende fra Gud, men vekselvirkningen forbliver alligevel.
N.F.S. Grundtvig - His Life and Works er en vigtig bog. Med sine uortodokse synspunkter er den et forfriskende pust over vandene i den grundtvigske andedam. Med sit blik udefra og fordi den ikke opfatter Grundtvig som et særdansk fænomen, giver den os et bud på, hvordan Grundtvig kan anskues i en international sammenhæng, så vi måske kan få mere mod på at eksportere ham. Og ved at være et perspektivrigt og solidt arbejde, bidrager bogen selv ikke så lidt til denne eksport. Til glæde for dem, der elsker Grundtvig, til ærgrelse for dem, der afskyer ham.

*A.M. Allchin: N.F.S. Grundtvig - an introduction to his Life and Work. 336 s. Kr. 298. Århus Universitetsforlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her