Læsetid: 2 min.

Hilden fastholdt kønskvotering

27. september 1997

Trods stor modstand holdt forskningsministeren på 50 procent af hvert køn
i nyetableret forskningsforum

I forskningsrådene bukker man høfligt og tager en ministers beslutning til efterretning. Rådgivere skal råde, politikere skal skære igennem. Og nu er det i hvert fald overstået.
De høflige fraser er affødt af, at forskningsminister Jytte Hilden i går udpegede de seks medlemmer af Forskningsforum, som stammer fra de seks forskningsråd.
Normalt en stor ære at blive udpeget. Men for i hvert fald en af de udpegede er æren blandet. For dr. phil Bodil Johannsen fra KU, går bestemt ikke ind for kønskvotering.
Rådene havde oprindeligt indstillet deres formænd. Det vil sige fem mænd og en kvinde. Mens Jytte Hilden bad dem indstille tre af hver.
Forskningsministeren har trukket tiden lidt ud og holdt et møde med parterne, om de dog ikke kunne indstille anderledes. Men til sidst gik hun til ordførerne i Folketinget og for at sikre sig opbakning til at holde fast på kønsfordelingen. Den fik hun.
Det betyder, at to af forskningsrådene, det jordbrugs- og veterinær-videnskabelige og det naturvidenskabelige, må lade sig repræsentere af kvinder, som ikke er formænd for rådet. Det er den ene af dem ikke tilfreds med:
"Jeg synes, man skal undgå kønskvotering. Man skal udpeges, fordi man er dygtig, ikke være et gidsel, fordi man er kvinde. For mig er det problem dog ikke så aktuelt. Men generelt går jeg ikke ind for det," siger dr. phil Bodil Johannsen.
Hun er netop udnævnt til forskningsprofessor. Blandt andet derfor frygter hun ikke, at nogen skal tro, at hun er ukvalificeret.
"For mig personligt er problemet mere, at jeg er meget hængt op i øjeblikket. Og når man som kvinde kommer ind i nogle grupper, hvor der er ret få kvinder, bliver man bedt om at være med mange steder. Udmærkede ting. Men det er jo forskningen, som har mit hjerte," siger Bodil Johannsen.
Formand for formandskollegiet for forskningsrådene,Ebba Nexø, tager ministerens beslutning til efterretning.
Hun kan godt forstå ministerens årsager. Men hun håber, at det i fremtiden kan blive en mere mindelig ordning, hvor der måske i perioder kan være en to-fire-fordeling, hvis det passer bedre til rådene.
Men det vil Jytte Hilden ikke love:
"Jeg håber bare, at vi ikke skal snakke mere struktur. Og så må vi se at komme i gang med arbejdet i Forskningsforum. Det vil komme til at præge dansk forskning i de kommende år," lover Jytte Hilden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her