Læsetid: 2 min.

IMF indstillet på hurtig hjælp til u-lande

23. september 1997

Det skal gå hurtigere med at hjælpe u-landene af med deres gæld, mener Valutafonden. Spørgmålet er bare, hvem der skal betale

Den Internationale Valutafond (IMF) mener, at det skal gå hurtigere med at hjælpe verdens fattigste lande af med deres uoverskuelige gæld.
Op til Verdensbankens og Valutafondens årsmøde i Hong Kong har flere u-lande og NGO'er kritiseret de rige lande for at være for langsomme til at hjælpe de fattige lande til en gældslettelse. Også den britiske finansminister Gordon Brown har opfordret til, at tempoet sættes i vejret.
Det kommenterede IMF's direktør, Michel Camdessus i går.
"Jeg kan godt lide ideen om, at vi nu skal prøve at sætte fart på implementeringen af dette initiativ," sagde han ifølge Reuters.
Det er dog stadig uvist, hvordan gældslettelsen skal finansieres. Og det gør Jesper Knudsen fra u-landsorganisationen Ibis mindre begejstret over meldingen.
"Det er helt sikkert et vigtigt signal at sende. Men det afgørende er, at de lande, der hidtil har spærret for finansieringen af initiativet, flytter sig," siger han.
Kreditorer afgør tempo
Verdensbanken og IMF lancerede sidste år HIPC initiativet (Heavily Indebted Poor Countries Initiative), der skal hjælpe u-landenes gæld ned på et bæredygtigt niveau.
De fattige lande skal gennem to gange tre år følge IMF-programmer, der forbedrer den økonomiske situation. Efter de første tre år vurderer Paris-klubben - enkeltkreditorer - om u-landene skal have deres bilaterale gæld lettet. Og efter den næste tre-årige periode, tager Verdensbanken og IMF stilling til, om også gælden til de multilaterale institutioner skal sættes ned.
Indtil videre har Uganda og Bolivia fået en gældslettelse. Burkina Faso er det næste land i rækken. Verdensbanken mener, at 19 lande er HIPC-egnede. Det vil ialt koste kreditorerne 7,4 milliarder dollar.
Hvis tempoet skal sættes i vejret, som Gordon Brown foreslår, må det betyde, at de to tre-årige perioder sættes ned. Jacob Kolster, der er økonom i Verdensbanken, siger:
"Paris-klubben har ansvaret for længden af den første periode. Verdensbanken og IMF, der har ansvaret for næste periode, har indbygget en vis fleksibilitet. Hvis et land har ført en god økonomisk politik gennem en lang periode, som det var tilfældet med Uganda, kan vi forkorte perioden til ét år. Derfor må Gordon Brown hjælpe os med at få Paris-klubben til at være endnu hurtigere og mere samarbejdsvillig omkring det her initiativ."
Sælg guldet
Med hensyn til finansiering har Gordon Brown foreslået, at IMF sælger ud af sine guld-reserver. Det er Tyskland imidlertid imod.
Valutafondens direktør Michel Camdessus foreslår istedet, at bidrag fra enkeltlande skal finansiere gældslettelsen. Han siger ifølge Reuters, at Tyskland er gået med til at give en væsentlig sum til formålet.
Tyskland er ellers et af de lande, der sammen med Japan og Italien er blevet kritiseret for ikke at vise økonomisk vilje.
Det mener Jesper Knudsen fra Ibis, at der kan gøres noget ved i EU-sammenhæng.
"Alle EU's medlemslande er med i Paris-klubben, så derfor er det også et spørgsmål, man burde drøfte i den kreds. Kommissionen har tidligere taget et initiativ, men når det stadig er EU-lande, der blokerer for en hurtigere gældslettelse til u-landene, så mener jeg, at man burde tage diskussionen op igen," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her