Læsetid: 2 min.

Incest-center i knibe

18. september 1997

Center for seksuelt misbrugte i Århus kan ikke længere løfte rådgivningsarbejdet ved hjælp af frivillige

Et rådgivningscenter for seksuelt misbrugte i Århus drejer om et par uger nøglen om. Grunden er, at centeret har så stor søgning, at de frivillige rådgivere ikke længere kan dække behovet.
"Vi sidder med så store og tunge problemkomplekser hele tiden, at vi kan ikke længere drive stedet på frivillighed. Vi kan ikke dække brugernes behov," siger centerets daglige leder, Lene Kiil.
Antallet af henvendelser til centeret er på to år tredoblet, fra 300 i 1995 til over 900 i 1996, og tallet er steget yderligere i år. Henvendelserne er primært kommet fra mennesker, der har været udsat for incest, men også voldtægtsofre og pårørende til incestofre er blevet rådgivet anonymt på centeret.
Nej fra amt og kommune
Lene Kiil har søgt om at få oprettet en egentlig driftsoverenskomst med amtet eller kommunen, hvilket ville gøre det muligt blandt andet at ansætte og lønne to rådgivere. Men både Århus Amt og Århus Kommune har afvist at bevilge de i alt 600.000 kroner, som centeret har brug for.
Afslag, der kan få fatale konsekvenser, siger Lene Kiil.
"Vi har talt op, at vi i dag har 20 selvmordstruede i rådgivning, og vi frygter, at vores lukning vil have som konsekvens, at nogle af dem vil begå selvmord. Blandt de mindre destruktive vil det betyde, at der vil gå en årrække, inden de søger hjælp igen, for de har oplevet tusindvis af svigt, og det, at vi lukker, vil de også opleve som et svigt," siger Lene Kiil.
Ingen penge foreløbig
Kommunen har ifølge bistandsloven ansvaret for rådgivnings- og vejledningsarbejdet på området. For tiden arbejder kommunen på at kortlægge det frivillige sociale arbejde for at komme frem til en nedfældet politik for, hvordan samarbejdet med de frivillige organisationer skal fungere. Forslaget skal behandles i byrådet i forsommeren næste år, og før det sker, vil der kun undtagelsesvist blive ydet tilskud til frivilligt socialt arbejde. Og i det netop indgåede budgetforlig for kommunen er der ikke afsat penge til at hjælpe centeret for seksuelt misbrugte.
Sektorchef i Århus Kommune, Leif Jepsen, siger, at kommunen har betragtet det anonyme rådgivningscenter som et "godt og forbilledligt frivilligt stykke arbejde", men at han "ikke vil dø" af dårlig samvittighed, hvis det går ned.
"Vi kan ikke finansiere alt mellem himmel og jord. Vi har ikke oprettet det, og vi har aldrig lovet at finansiere centeret. Desuden er centeret ikke en behandlingsinstitution, og derfor skal det ikke være ansatte, men frivillige, der driver det," siger Leif Jepsen.
Han understreger, at centeret bliver behandlet på lige fod med andre frivillige organisationer.
"Det er det samme, om det er folk fra Hjernesagen eller Arbejdsskadeforeningen".
- Men problemerne vedrørende incest er måske særligt alvorlige?
"Det kan du så gøre dem til. Modsætningvis kan man sige, at de fleste af de her folk har været udsat for det for 20 år siden og har overlevet indtil nu, og så gør de vel også efterfølgende. Det er som om, at fordi der er noget seksuelt i det, så puster man det op til at have enorm betydning," siger Leif Jepsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her