Læsetid: 2 min.

Israel blæser på omverdenens kritik

27. september 1997

Men der er ikke nødvendigvis tale om en provokation, når Israel annoncerer nye bosættelser, siger britisk ekspert

Bare to uger efter, at den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright opfordrede til en time-out i israelernes bosættelser, erklærede Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu i forgårs, at israelerne vil bygge 300 nye boliger i den jødiske bosættelse Efrat.
Trods Netanyahus eget forsøg på at bagatellisere episoden ved at kalde den "en storm i et glas vand", ligner den en klar provokation mod både palæstinenserne og amerikanerne, der om en uge skal være værter ved nye forhandlinger mellem de stridende parter. Men den er ikke tænkt som en provokation, mener Tim Trevan fra International Institute for Strategic Studies i London.
"Netanyahu er oprigtigt overbevist om, at han fører den rigtige politik, nemlig en politik, der er dikteret af, at den religiøse højrefløj har overvægten i Knesset. Hvad verden og palæstinenserne mener om den, er Netanyahu fuldstændig ligeglad med," siger Tim Trevan til Information.
Uanset Netanyahus motiver, så mener Trevan, at den israelske regeringschef udmærket var klar over, at de nye bosættelser ville falde omverdenen og palæstinenserne for brystet.
Madeleine Albrights reaktion var da også en til det sarkastisk grænsende underspillet bemærkning om, at "byggeriet passer dårligt ind i det forhandlingsklima, hun gerne ville skabe".
Men analytikere siger til nyhedsbureauet Reuter, at der ikke er optræk til et større amerikansk pres på Israel, selv om USA er den eneste nation, der besidder muligheden for at tvinge Israel på bedre tanker.
"Af indenrigspolitiske grunde er der ikke tilstrækkelig politisk vilje," siger Ju-dith Kipper, der er Mellemøst-ekspert ved Centre for Strategic and International Studies ved Georgetown University i Washington.
"Præsidenten står over for en fjendtlig republikansk kongres, som er imod enhver form for pres på Israel," siger Judith Kipper. Hun tilføjer, at Bill Clinton privat har sagt til Netanyahu, at Israel må acceptere dannelsen af en begrænset palæstinensisk stat.
"Men USA vil ikke under nogen omstændigheder støtte en palæstinensisk stat offentligt på grund af kongressen," siger hun.
Reuter citerer vestlige diplomater for at kritisere USA for den bløde linje over for Israel, men Tim Trevan - den engelske ekspert - finder det malplaceret aiftet inspirerende for netop den sammenhæng, de arbejder med.
Middelstor risiko
"En sådan bog, hvor et gammelt skrift belyses med særlig henblik på dets relevans i en nutidig sammenhæng, rummer altid faren for at blive smittet af spørgsmålet 'og hvad kan vi så bruge DET til?'. Og anskuer man tingene ud fra dén synsvinkel, vil man n#t det ikke kan betale sig at gøre noget," siger Tim Trevan.
Efter hans mening eksitsterer der lige nu og her, hvad han betegner som en middelstor risiko for, at situationen udarter til en ny intifada.
"Der skal ikke mange aktioner af denne slags til, før Arafat (palæstinensernes leder, red.) mister kontrollen over ekstremisterne blandt palæstinenserne, og i det øjeblik vil en ny og mere voldelig intifada bryde løs," siger Trevan.
Israelsk radio meldte i går, at israelske soldater forbereder sig på det værste og træner til krig. Meldingerne kommer en uge efter, at højtstående militærkilder afslørede, at den israelske hær har udarbejdet operationsplaner og trænet soldater, hvis krisen udarter til krigslignende tilstande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu