Læsetid: 3 min.

Israel stiller ultimatum til svækket Arafat

6. september 1997

Palæstinensernes leder er havnet i rollen som lusen mellem to negle efter torsdagens selvmordsbomber i Jerusalem. Netanyahu rider derimod på en bølge af vrede og sympati

Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu vil udnytte det seneste bombeattentat i Jerusalem til at ydmyge og presse den palæstinensiske leder Yasser Arafat til det yderste. Barmhjertighed bliver der ikke tale om.
Det stod klart, da Netanyahu i går stillede Arafat over for et ultimatum, der ikke er til at misforstå.
Netanyahu sagde, at Israel ikke vil overgive mere land
til palæstinenserne, sålænge de palæstinensiske myndigheder undlader at bekæmpe terrorangrebene fra den yderligt-gående gruppe Hamas, der har påtaget sig ansvaret for tre selvmordsbomber i Jerusalem torsdag.
Bølge af sympati
Netanyahu rider ifølge iagttagere på den bølge af global og især amerikansk vrede og sympati, der er skyllet ind over Israel efter bombeattentatet, og hans ultimatum stiller ubehageligt skarpt lys på det dilemma, som Arafat befinder sig i.
Arafat frygter på den ene side at miste opbakning blandt sine egne, måske endda en palæstinensisk borgerkrig, hvis han slår for hårdt ned på terroristerne.
På den anden side ved palæstinensiske leder, at han risikerer at miste sin fredsaftale med Israel, hvis han ikke gør det.
Især fra USA lyder der hårde fordømmelser af torsdagens angreb, der kostede de tre bombemænd og fire israelere livet på en central indkøbsgade i Jerusalem. Den israelske sorg blev natten til fredag yderligere styrket, da 12 israelske marinesoldater mistede livet i kampe med den libanesiske hær og muslimske guerillasoldater i Sydlibanon.
USA's præsident Bill Clinton ringede umiddelbart efter torsdagens bombeattentat til Arafat og understregede nødvendigheden af en 100 procents indsats mod "fredens fjender".
Sideløbende vedtog Repræsentanternes hus torsdag et lovforslag om at stoppe al amerikansk hjælp til de palæstinensiske myndigheder i tre måneder, og forslaget har gode chancer for at blive vedtaget.
Jødisk lobby slår til
"Det viser endnu engang, at den jødiske lobby har stor indflydelse på amerikansk politik," siger mellemøst-analytikeren James Wyllie fra University of Aberdeen i Skotland, til Information.
"Det jødiske samfund i USA mener, at Arafat ikke gør nok for at leve op til Oslo-aftalens ord om, at de palæstinensiske myndigheder skal kontrollere terroristerne", siger Wyllie.
"Det er bestemt rigtigt, at Arafat er for pragmatisk over for terroristerne, men på den anden side står han i en meget svær politisk position. Han risikerer at miste støtte i den palæstinensiske befolkning, hvis han gør det. Samtidig har han brug for Hamas, fordi terroristerne minder israelerne om, at hvis den moderate Arafat ikke var der, skulle de formentlig forhandle med de langt mere yderligtgående repræsentanter for Hamas," siger James Wyllie.
Den danske Mellemøst-ekspert Birthe Hansen fra Dansk Udenrigspolitisk Institut mener, at Arafat rent faktisk har råderum til at slå ned på terroristerne.
"Arafat kan godt tåle en svækkelse af sin egen position, og han bør være mere modig. Han arbejder trods alt for en befolkning, der går ind for fred," siger Birthe Hansen.
Strategi bør lægges om
Efter Birthe Hansens mening må strategien i fredsprocessen lægges helt om, hvis processen overhovedet skal fortsætte.
"Man må holde op med at forhandle hver eneste lille detalje i fredsprocessen offentligt. Det giver terroristerne al for gode chancer for at sabotere forhandlingerne med terror. I stedet burde samtalerne foregå for lukkede døre, indtil der foreligger et resultat. Terrorister har ikke noget ud af at sabotere et resultat, kun en igangværende forhandling," siger Birthe Hansen.
Opmærksomheden og forventningerne knytter sig nu til den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albrights besøg i Mellemøsten i næste uge. USA har klart markeret, at Albrights rejse vil blive gennemført på trods af de seneste voldshandlinger, men hvis hun skal komme nogen vegne, må hun træde varsomt.
"Det gælder for Albright om at pege på en løsning, der fritager både Netanyahu og Arafat fra at tabe ansigt. Hvis hun kan få brudt dødvandet, vil det i sig selv være en bedrift," siger Birthe Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her