Læsetid: 1 min.

Israels hær gør sig klar til krig

17. september 1997

Soldater fra den israelske hær trænes i al hemmelighed til guerillakrig mod palæstinensere

Den israelske hær er for første gang siden Oslo-fredsaftalen i 1993 i færd med at forberede sig til sammenstød med palæstinenserne.
Israelerne har udarbejdet operationsplaner og i al hemmelighed givet soldater og grænsepolitifolk specialtræning i guerillakrigsførelse.
Forlydendet, der har været i omløb i flere dage i Israel, blev i går bekræftet af højtstående kilder over for Israels militærradio og af avisen Jerusalem Post.
Samtidig skrev et andet dagblad, Yediot Ahoronot, at den israelske hær også var i gang med at træne sine soldater i partisankampteknik og taktik for bedre at kunne yde den shiamuslimske Hizbollah-milits modstand i det israelskbesatte Sydlibanon.
Den styrkede træning er ifølge de israelske medier en direkte konsekvens af, at fredsprocessen er gået i stå.
Unavngivne israelske militærkilder siger til Jerusalem Post, at også palæstinenserne har styrket deres sikkerhedsforanstaltninger og er i alarmberedskab, fordi de frygter, at israelerne vil trænge ind på de områder, der er under palæstinensisk kontrol.
På militærsprog forbereder den israelske hær sig ifølge avisen Yediot Ahoronot til det, der kaldes lav-intensitets-krig, bedre kendt som guerillakrig.
Det er en uerklæret krig med intensiveret skududveksling, stenkastning, terroraktioner og ikke mindst et større antal sårede.
Israelerne forbereder sig på at sætte afspærringer op både inden for og omkring de palæstinensiske områder med det formål at omringe og isolere byer og grupper. Den israelske hær er også - skriver avisen - parat til at rykke ind i Gaza og i byer på Vestbredden og måske genoptage belejringen af dem. Avisens kilder regner dog ikke med, at en sådan ordre bliver givet, da det internationale pres er for stort og risikoen for tab af menneskeliv for høj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her