Læsetid: 2 min.

Jelved: Flere pligter til arbejdsløse

22. september 1997

Det radikale Venstre lægger op til endnu en bølge af stramninger i reglerne for arbejdsløse. Jelved sætter overskrifter på de radikale krav til ny SR-regering

Som en direkte konsekvens af kravene fra weekendens radikale landsmøde om at skærpe partiets profil i forhold til den socialdemokratiske regeringspartner, kræver partiets leder, økonominister Marianne Jelved, nu en opstramning af kravene til arbejdsløse. Stramninger, der skal indgå i grundlaget for et kommende regeringssamarbejde efter folketingsvalget, der senest kan finde sted til september.
"Der skal ske stramninger af rådighedsforpligtelsen for arbejdsløse. Ikke nødvendigvis sådan som Venstre og Konservative har foreslået det, men så vi fortsætter i samme retning som de tidligere reformer," siger Marianne Jelved til Information.
Dermed følger den radikale leder de krav, landsmødet pålagde partiet i velfærdsdiskussionen.
I oplægget "Velfærd med ansvar" skriver partiet således, at "perioder med ledighed bruges til aktivering: efteruddannelse, omskoling, jobtræning o. l.".
Oplægget er det første direkte bud på den liste af krav, de radikale vil kæmpe for, hvis partiet efter et valg skal danne regering med Socialdemokratiet.
Derudover kræver Marianne Jelved, at arbejdsløse i dagpengesystemet "reelt" skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis ikke, skal de ledige ud af dagpengesystemet og over i kommunernes sociale system.
Ved siden af stramningerne i dagpengesystemet, skal de radikale arbejde for, at alle overførselsindkomster fra det offentlige skal være skattepligtige.
Et krav, der lugter af teknik og kosmetik, men som de radikale tillægger stor betydning.
Forslaget skulle forhindre, at enkelte modtagere af overførsler fra det offentlige kan skumme forskellige tilskudsordninger og på den måde tjene flere penge end ved at tage lavtlønnede jobs.
Marianne Jelved peger over for Information på fire hovedkrav til et kommende regeringssamarbejde.
Ud over kravet om en dagpengereform er det:
nen ny skattereform
nflere grønne afgifter
nsikring af u-landsbistanden
Bag den radikale enighed om at fortsætte linjen fra dagpengereformerne i 1993 og 1995 lurer uenigheden mellem partitoppen og baglandet.
En stor gruppe i baglandet holder fast på Socialkommissionens forslag om at afskaffe dagpengesystemet til fordel for et enstrenget system i kommunalt regi. Et forslag som den radikale Aase Olesen oprindeligt stod bag.
"Jeg er dybt uenig i forslaget om at gennemføre det enstrengede system," siger Marianne Jelved.
Dermed er der lagt op til tætte diskussioner i det lille regeringsparti i det kommende halve år.
På grund af uenigheden mellem top og bagland udskød landsmødet afgørelsen af, om partiet vil følge Aase Olesens forslag om et opgør med arbejdsformidlingerne til fordel for det enstrengede kommunale system, eller om partiet fortsat skal støtte arbejdsmarkedsreformer, men acceptere, at der er to systemer, et for arbejdsløse og et for klienter i det sociale system.
Diskussionen er på dagsordenen ved et to dage langt hovedbestyrelsesmøde i partiet til næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her