Læsetid: 2 min.

JuniBevægelsen vil ud af det indre marked

19. september 1997

JuniBevægelsen rykker tættere på de rene EU-modstandere
i Folkebevægelsen

Forskellen på JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EF-Unionen er ved at forsvinde.
Hidtil har JuniBevægelsen villet beholde Danmark i EU's indre marked, mens Folkebevægelsen har krævet Danmark ud.
Men sådan er det ikke længere. I et fælles oplæg til weekendens landsmøde i JuniBevægelsen, gør professor Niels I. Meyer og lektor Drude Dahlerup, der hører til JuniBevægelsen absolutte spider, op med det indre marked.
Markedet kan undværes
"I vores vision er sociale hensyn og miljøhensyn prioriteret højere end hensynet til kommercielle interesser - også selvom det giver anledning til handelsbarrierer", skriver de to i oplægget Alternativ til EU, som Information er kommet i besiddelse af.
"Det er et spørgsmål om, hvor langt det indre marked skal rulles tilbage, og hvor løst skal Danmark eventuelt være tilknyttet hvis de andre ønsker at fortsætte", siger
Niels I. Meyer til Information. Og gør dermed op med selve JuniBevægelsens idégrundlag.
Meyer er dog godt klar over, at han dermed kommer i karambolage med andre kræfter i Bevægelsen.
"Der er mange, der er på linie med det, vi siger. Nogle syntes måske ikke, det er nødvendigt at gå så kraftigt til værks, men det er mere en gradsforskel", siger han.
"Der er muligvis nogen, der vil sige, at det er at gå for langt, og som er bange for ny protektionisme. Det kan vi selvfølgelig ikke udelukke, men det er i givet fald for at beskytte noget, der er værdifuldt, og så er det måske ikke så alvorligt. Det er en ny tankegang, der kommer ind i debatten hér".
Miljøet er det vigtigste
- Kan I overhovedet se noget positivt i EU-projektet?
"Vi har svært ved at se med den udvikling, der er i gang i EU, at der er meget godt i det. Det går i den helt forkerte retning, og det skal drejes meget kraftigt. Meget kraftigt. Det er en anden form for europæisk samarbejde, vi vil have", siger professor Niels I. Meyer.
"Vi mener, det er en gal prioritering, det indre marked har. Det vi siger er, at nu må man prioritere hensynet til miljøet højere end hensynet til den økonomiske vækst", siger Meyer.
Som EU er skruet sammen i dag udgør det indre marked en uangribelig del af det europæiske samarbejde. Hvis et produkt lever op til EU's egne standarder, er der ingen måde, hvorpå et land legalt kan forhindre import af produktet.
"Vi vil prioritere anderledes, så lande der virkelig kæmper for miljøet kan have lov at sige, at vi ikke vil have elendige køleskabe fra Sydeuropa. For de ødelægger miljøet. Og det er selvfølgelig en handelsbarriere", siger Meyer.
- Kunne man ikke kæmpe for bedre standard inden for EU og undgå de elendige køleskabe?
"Jo, det vil vi da heller ikke udelukke. Men vores erfaring viser jo, at det går alt for langsomt og alt for slapt. Erhvervslivets lobbyister har alt for stor indflydelse. Der må skæres igennem politisk og siges: nu er det miljøet, det drejer sig om. i EU er man er stadig dybt forelsket i den økonomiske vækst", siger Niels I. Meyer.
Papiret Alternativ til EU anbefaler i øvrigt, at at EU afløses af frivillige aftaler indgået mellem suveræne stater.
Uden dog at specificere samarbejdets art nærmere.

Dokument side 13:
Naturligvis er
der alternativer til EU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her