Læsetid: 2 min.

Kresten Philipsen: Uffe fører overbudspolitik

29. september 1997

Kresten Phillipsen savner sammenhæng i Uffes oplæg til Venstres politik. Samtidig savner han praktisk sans hos Venstres hedsporer

VENSTRE-LANDSMØDE
"Jeg savner sammenhæng i Uffe Ellemanns tale. Når han snakker om de stigende offentlige udgifter, som han er imod, og det, at der skal være frit valg blandt offentlige ydelser, så mangler der sammenhæng. For frit valg til borgerne giver øgede udgifter", siger Kresten Philipsen, amtsrådsforeningens Venstre-formand.
Baggrunden for kritikken er Venstres opdeling i en kommunalpolitisk samarbejdsfløj og en mere konfrontationspræget folketings- og VU-fløj.
Philipsens kritik retter sig imod et overbud i formandens tale. Alle borgere skal kunne vælge frit imellem offentlige ydelser. Og hvis de vil, skal de i stedet for den offentlige ydelse kunne få udbetalt 85 pct. af prisen for ydelsen og så købe ydelsen selv. Hvadenten der er tale om børnepasning eller et hospitalsophold.
"Hvis jeg vælger imellem Jensens Bøfhus derovre," siger Kresten Philipsen og peger med sin pibe ud over pladsen foran Herning Kongrescenter, "eller vælger at køre ud til A Hereford Beefstouw, eller går ind og får en sandwich i baren, så er det i sidste ende mig selv, der får pungen af lommen og betaler."
"Men ved frit valg mellem offentlige ydelser, der stadigvæk er gratis, så betyder det naturligvis øgede offentlige udgifter," siger Philipsen.
Venstres landsmøde gav plads til mange udfald mod partiets to tungeste lokalpolitikere. Kresten Philipsen, amtsrådsforeningens formand, og Evan Jensen, formand for Kommunernes Landsforening.
Blandt andet VU undsagde dem aktivt, og landsmødefesten afbrød en festsang med klapsalver efter to vers, der drillede de to lokalpolitikere.
Men Kresten Philipsen giver gerne igen imod især VU og Venstres mere ideologiske fløj, der vil have konfrontation fremfor samarbejde.
"Hvad bilder VU'erne sig ind? Evan har ni ud af 15 stemmer i Lejres kommunalbestyrelse. Hvad skal de lære ham? Og er det så dårligt at have ni ud af femten?
Selv har jeg de fleste Venstre-stemmer i noget amtsråd i Amtsrådet nede i Sønderjylland," siger Philipsen.
Der er ingen tvivl om den rette måde at føre Venstre-politik på, for Kresten Philipsen: "Hvorfor skal politik køres op i en ideologisk debat? Hvad er det egentlig de vil opnå? Den tone og den debat som VU'erne kører appellerer kun til en lille del af befolkningen."
"Der er en forskel på at søge mod midten, hvor indflydelsen er, og arbejde bredt for at nå nogle løsninger, og så den ideologiske tone. Det er det første, jeg gerne vil", siger han til Information.
Udliciteringsdebatten prægede hele lørdagen af Venstres landsmøde. Og kritikken af de to top-lokalpolitikere gik især på, at de havde blokeret for Venstres folketingsgruppes tilslutning til et forslag om tvungen udliicitering.
"Jeg er enig i, at det private kan levere bedre og billigere løsninger end det offentlige. Men ingen privat virksomhed ville træffe beslutninger på så tyndt et grundlag som det skete her."
Anders Fogh Rasmussen og Thor Pedersen tog beslutningen uden nogen baggrund for den. De skulle i det mindste have drøftet sagen i folketingsgruppen før de havde forpligtet sig. Det havde de ikke engang gjort," siger amtsborgmesteren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu