Læsetid: 2 min.

De kristelige scorer troløse stemmer

15. september 1997

Med et veltilrettelagt imageskifte blive det norske Kristelig Folkeparti valgets vinder

Oslo
Hun går ikke af vejen for et glas vin til maden. Han er solariebrun, mediebevidst - en svigermors drøm.
Makkerparret Valgerd Svarstad Haugland (partileder) og Kjell Magne Bondevik (parlamentarisk leder) har med et veltilrettelagt og gennemført imageskifte gjort det norske Kristelig Folkeparti til en succes. Ifølge avisen Aftenpostens seneste meningsmåling næsten fordobler partiet sin andel af stemmerne. Med 13 procent er partiet nu overraskende med i kampen om at blive Norges næststørste parti efter det regerende Arbeiderparti. Ydermere er partiets parlamentariske leder Kjell Magne Bondevik det eneste troværdige alternativ til Thorbjørn Jagland på statsministerposten.
Man behøver ikke længere være abortmodstander, afholdsmand eller troende for at stemme på Kristelig Folkeparti," siger valgforsker Frank Aarebrot fra Bergen Universitet til Information.
"Det vi ser, er en urban version af Kristelig Folkeparti, der før har henvendt sig til 'mørkemænd' på landet. Fra at være et sekterisk parti af ortodokse lutheranere nærmer partiet sig nu en position som et altfavnende krist-demokratisk parti, som vi ser det længere mod syd i Europa," siger Aarebrot.
Han mener, at der har været tale om en bevist strategi, som bl.a. har gået ud på at mobilisere helt nye vælgere, også de unge førstegangsvælgere.
"Partiet har undladt at komme ind på vanlige mærkesager som eksempelvis abortmodstand eller alkoholpolitik. I stedet spillede partiet hurtigt ud med at foreslå kontant støtte til børnefamilier, og det har giver pote", mener Aarebrot.
En anden årsag til det nye image er, at partiapparatet har kørt meget på de to frontfigurer, ikke mindst Kjell Magne Bondevik, mener Gunnar Vogt fra Norsk Gallup.
"At Bondeviks udseende og udstråling helt sikket har betydet noget over for 'damerne', skal ikke underkendes", forklarer Gunnar Vogt.
Kan få magten
Hvis de seneste meningsmålinger holder stik, bliver Kristelig Folkeparti det største i det såkaldte Sentrumsalternativ, som også består af Senterpartiet og Venstre. Og hvis Arbeiderpartiet vælger at træde tilbage - det vil regeringspartiet gøre hvis det får lavere tilslutning end ved sidste valg - kan Kjell Magne Bondevik altså få til opgave at forsøge at samle parlamentarisk flertal for en mindretalsregering. Det kan lykkes, hvis Arbeiderpartiet går med til at støtte en Sentrums-regering. Til gengæld skal Bondevik ikke regne med støtte fra det konservative Høyre, hvis leder Jan Petersen ikke har formået at profilere sit parti. Han har tabt vælgere til både Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
"Kristelig Folkeparti har dygtigt udnyttet det hul, der er opstået, efter at Høyre har vist svagheder. Partiet har taget chancen og offensivt positioneret Bondevik som det eneste alternativ til Jagland," siger Bent Aardal, professor og valgforsker fra Oslo Universitet.
Når det er muligt, at Arbeiderpartiet vil støtte en Sentrumsregering ledet af Bondevik skyldes det ifølge Aardal, at Norges Kristelig Folkeparti ligger mere mod midten, end for eksempel det svenske og det danske Kristeligt Folkeparti.
"Hovedparten er partiets politik er spiselig for de fleste i midten af det politiske spektrum, det inkluderer også Arbeiderpartiet", siger Aardal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her