Læsetid: 3 min.

Kroatisk boykot truer lokalvalg

10. september 1997

Både kroatiske og serbiske nationalister kræver indrømmelser for at deltage i lokalvalget i Bosnien og sætter OSCE under hårdt pres

SARAJEVO
Det dominerende kroatiske parti i Bosnien, Den Kroatiske Demokratiske Union (HDZ), besluttede tirsdag at boykotte weekendens lokalvalg, med mindre en række krav bliver opfyldt - en beslutning, der sætter valgets organisator og garant, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), under hårdt pres.
I forvejen har det bosnisk-serbiske nationalistparti, Det Serbiske Demokratiske Parti (SDS), truet med at boykotte valget, medmindre de fik deres krav igennem. Ifølge kilder i OSCE var organisationen fast besluttet på ikke at give efter for SDS' krav i troen på, at hardliner'ne i Pale i sidste ende vil give efter, men de kroatiske nationalisters beslutning har sat OSCE
under pres.
"OSCE vil fortsætte intensive bestræbelser på at sikre alle parters deltagelse i de valg, der vil finde sted d. 13. og 14. september," hed det i en erklæring fra organisationen tirsdag aften.
OSCE's talsmand, David Fowley, tilføjer, at "der foregår forhandlinger på højeste niveau."
"Højeste niveau" må formodes at inkludere den kroatiske præsident, Franjo Tudjman, og den jugoslaviske Slobodan Milosevic, som med meget store bogstaver vil få at vide, at deres landsmænd i Bosnien skal sættes på plads.
OSCE's dilemma er tydeligt: Står man fast på beslutningen om at gennemføre valget, vil man ende med et valg, hvor stort set kun de muslimske og de ikke-nationalistiske partier deltager, og så er valgets værdi begrænset. Giver man derimod efter for serbiske og kroatiske ultra-nationalisters pres og giver de krævede indrømmelser, danner det en meget ubehagelig præcedens for den fremtidige iværksættelse af Dayton-fredsaftalen.
Bange for at tabe
HDZ' beslutning om boykot er begrundet i, at OSCE har fjernet hele otte ledende HDZ-kandidater fra valglisten i den midtbosniske by Zepce og to kandidater fra listen i Mostar som straf for svindel med vælgerregistreringen og andre forsømmelser mod valgreglerne. Desuden er HDZ utilfreds med inddelingen af valgdistrikter i Mostar, en inddeling, som de mener favoriserer muslimerne.
"Men det er kun et påskud. Den virkelige årsag er, at HDZ vil tabe valget i Mostar og i syv andre nøglebyer, hvor de før har siddet på bystyret - bl.a. fordi flygtede og fordrevne muslimer og serbere kan stemme i deres hjembyer." siger en international kilde, med solidt kendskab til forholdene i Mostar, til Information.
Den dobbelte kroatisk-serbiske boykot-trussel kommer på et tidspunkt, hvor det internationale samfund har nok at gøre med at holde parterne i ave.
Mandag og langt hen på morgenen tirsdag måtte SFOR-styrker "tage de stærkeste midler i brug" for at hindre, at det kom til alvorlige sammenstød mellem tilhængere af den nationalistiske serbiske ledelse i Pale og Banja Lukas mere liberale befolkning, da nationalisterne mandag i kolonner af busser havde sat kurs mod Banja Luka, angiveligt for at holde valgmøde.
"De, der kom til Banja Luka mandag, kom ikke for at gennemføre et fredeligt valgmøde. Ved valgmøder bruger man ikke skydevåben, kæppe, sten og flasker. Der var tale om en trussel mod sikkerheden," sagde John Blakely, SFOR's talsmand, tirsdag i Sarajevo.
Ifølge Blakely blev godt 100 busser med tilhængere af den serbisk-nationalistiske ledelse i Pale stoppet på vej mod Banja Luka. På alle busserne, der var overklistret med den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic' portræt - i klar strid med Dayton-aftalen - blev der fundet våben eller kasteskyts. I flere tilfælde blev SFOR-soldater angrebet med sten og kæppe. 13 blev arresteret, blandt dem fem politimænd fra den østlige del af Republika Srpska, under skærmydslerne, der først ebbede ud tirsdag morgen. Ifølge Blakely har SFOR "indikationer for, at flere af deltagerne havde fået penge for at rejse til Banja Luka".
SFOR-styrker overtog desuden kontrollen med en politistation i Banja Luka, der nægtede at parere ordrer fra den Biljana Plavsic-loyale politiledelse. Politifolkene blev afvæbnet og sendt hjem. Tirsdag flygtede det serbiske nationalistparti, SDS' leder Momcilo Krajisnik fra Hotel Bosna i Banja Lukas centrum, hvor en rasende folkemængde var forsamlet udenfor. Momcilo Krajisnik, medlem af det bosniske præsidentkollegium, måtte løbe spidsrod mellem demonstranter, der kastede sten og æg og spyttede. Ifølge øjenvidner forsøgte ministerpræsident Gojko Klickovic også at flygte fra Hotel Bosna, men måtte opgive på grund af den rassende folkemængde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her