Læsetid: 4 min.

Kvinder på overarbejde

26. september 1997

Ulrik Wilbek er ikke ene om at fundere over, hvorfor håndboldlandsholdet rammes at stimer af afbud op til alle vigtige turneringer

METAL CUP
Knapt har det foryngede danske herrelandshold under den nye landstræner Keld Nielsen været på gulvet i Malmö, hvor holdet måtte betale lærepenge til den svenske rutine (21-28, efter 11-11 ved pausen), før kvinderne skal på arbejde.
Men som det ser ud her kort før starten på træningsturneringen Metal Cup, må man konstatere, at det bestemt ikke er en flok spillere, som kommer friske og udhvilede frem efter dase-ferie ved strandene.
Det er elitehåndboldspillets betroede kræfter, der er tale om, og i den sammenhæng betyder "betroet" især "flittigt brugt", for ikke at sige "overbebyrdet".
Og denne betragtning kommer direkte fra hestens mund: Landstræner Ulrik Wilbek har funderet over, hvorfor Danmark forud for enhver vigtig international turnering befinder sig i en situation med frivillige eller tvungne afbud fra flere skadede spillere.
"Danmarks uheldigste håndboldlady" var en fast vinkel på Rikke Solbergs skæbne forud for de store turneringer i Atlanta og ved EM. At kigge på fra kørestolen er en skæbne, som der er gode billeder i, ligesom Rikkes tilbagekomst i denne sæson efter 14 måneders fravær på grund af et ødelagt knæ var dagens solstrålehistorie.
Men nu er skyerne igen trukket for, også for landstrænerens åbne pande, som han plejer at have på, hver gang dansken skal ud og fægte for ære og navn.
Rikke kan ikke vente
Centerspillerens nye uheld består i to overrevne ledbånd på ydersiden af venstre ankel. Pressen melder om et uheldigt fald efter en vellykket scoring, om den bagvedliggende årsag kan være en lidt mindsket førlighed efter knæskaden, om det er nerver over igen at skulle rigtigt i ilden, eller et mere forklarligt skub fra fjendehånd, melder historien intet om. Men Rikke Solbergs egen reaktion på lægernes diagnose skulle have lydt således: "Var det forreste ledbånd revet over, havde en operation været nødvendig. Men ledbåndene på siden kan normalt selv vokse sammen på seks uger, men det kan jeg ikke vente på".
Hvorfor kan Rikke ikke vente? Fordi landstræneren ikke kan vente (alt for længe)? Fordi publikum ikke venter (til evig tid)? Fordi enhver landsholdsspillers mandat er en god, sikker stamplads på et klubhold i 1. division?
Rikke Solberg er sikret hele fire ugers rekreation, inden landstræneren holder mandtal før VM-udtagelsen.
Rovdrift
Da landstræneren for et lille halvt år siden holdt mandtal var han fuld af fortrøstning - selv på trods af at playmaker Heidi Astrup forlod såvel landsholdet som barndomsklubben Viborg, samtidig med at forsvarsklippen Anja Byrial Hansen rejste til England.
Wilbek var sikker på, at pladsen som playmaker ville blive besat uden besvær - der var navne som Camilla Andersen, Lotte Kiærskou, Karina Jespersen og Rikke Solberg at vælge og vrage imellem. Det var der så ikke alligevel, for Lotte Kiærskou døjer med en skulderskade, og som det ærligt siges: "Risikoen for at en skulderskade bryder op, er altid stor". Forhåbningerne til Kiærskou er altså ikke højere, end at hun kan deltage i træningen, men ikke nødvendigvis, fordi hun skal stille op ved VM i Østrig til december?
Så er der pragteksemplaret Anne Dorthe Tanderup, stadig på kontrakt i Viborg. Ikke underligt, når de store overskrifter om hendes indsats på udebane mod Ferencvaros i april lød på "Mesterlig dirigent," og det tilhørende portrætbillede viste en svedig og overstadigt lykkelig mesterspiller. Med småt stod det så, under billedet: "Men undervejs havde Viborgspilleren været på sammenbruddets rand, da hun frygtede en alvorlig knæskade".
Den skade, som egentlig var ordnet før OL med en korsbånds-operation, men som aldrig fik ro under Legene i Atlanta eller EM-kampene i vore hjemlige haller i december, eller på grund af Europa-Cup-kampene for Viborg, eller det afsluttede ræs for at gøre Viborg til danske mester endnu engang i foråret 1997.
Ringvrag
Bagefter påhviler det så landstræneren at passe godt på sit ringvrag og undskylde: "Det er den slags, der sker, når man gerne vil være med til det hele", og "Anne Dorthe har desværre prioriteret styrketræningen i bund i et lidt for tætpakket program med kampe, træning og en masse private ting".
Der ligger ligesom i luften, at årsagen er for meget privatliv.
Tanderups egen opskrift for at mane følgerne af slidskaden bort har været "at trække skævt på benet for at beskytte knæet", men det får man ondt i ryggen af, og så var det, at Ulrik som en god kirurg skar igennem: "Der er ingen tvivl om, at den hårde opstart til sæsonen har ødelagt mange spillere. Nogle har deltaget i turneringer med 10-11 kampe på 15 dage. Det er helt vildt, og det kan ikke undgå at give store problemer. Det er synd for pigerne - og for landsholdet er det rigtig skidt."
Men er det her så andet og mere end den velkendte latente interessekonflikt imellem landstræner og klubtrænere?
For Viborgs Lars Friis Hansen lød det jo: "I øjeblikket er min trup på 12 spillere. Ideelt skulle vi have et par stykker mere, til gengæld er truppen spillemæssigt mere harmonisk. Og når vi har vel overstået den første pokalrunde herhjemme og kvalifikationen til Champions League skal vi til at arbejde med nogle offensive forsvarsvarianter".
Hvor længe kan sådan noget øves, uden den ene midteraksespiller, Anne Dorthe Tanderup, må kaldes til træning igen? Interessekonflikt eller en øget bevidsthed om kvindehåndbold-toppens funktion som et af samfundets nyeste penge-kværnende og ambitionsmaskinerier?
Dansk Håndbold Forbunds firenationers-turnering hedder stadig Metal Cup. Den stærke fagforening holder godt fast i sine gyldne burhøns. Men det var måske en god idé med Falcks Redningskorps og Ortopædisk Hospital i Århus som sekundære sponsorer?

DR 1 transmitterer Danmarks kampe i Metal Cup:
Fredag kl. 21.30: DK-Rumænien.
Lørdag kl. 18.50 DK-Frankrig. Søndag kl. 16.00: DK-Østrig

Leif Petersen er dramatiker og tidligere formand for Københavns Håndboldklub

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her