Læsetid: 2 min.

Læserum

23. september 1997

på langs
"Den Gode Historie" er navnet på en kommende børne- og ungdomsfestival. Den skal løbe af stabelen i marts 1998, men allerede nu har arrangørerne udsendt et flot firefarvet 'inspirationskatalog' med forslag til indretning af "læserum" til børnene. Kataloget udsendes blandt andet til 3.000 skoler, 900 biblioteker og 410 boghandlere.
"Når børn læser, skaber de et rum omkring sig selv og historien. De finder et godt sted at sidde, sørger for puder, godt lys, slik, noget at drikke og eventuelt behagelig baggrundsmusik", indledes kataloget. Læsning er sandelig en aktivitet, der står respekt om! - I en grad, så slik, cola og yndlingsmusik åbenbart tolereres i ubegrænset omfang. "Ro skal du ha' - og tid oveni", som der også står. Hvilket er udlagt: Endelig ikke forstyrre, så længe poden med den yndige hjerteformede fuld af vingummi og Aqua på anlægget holder næsen i skriften! Det er næsten ufatteligt, hvad der er sket på bare én generation.
Frisk luft
"Du ødelægger dine øjne"! "Mmmm".
"Sidder du nu der og hænger igen"?
"Mmmm"
"Husk, du har lovet at gå i byen for mig".
"Mmmm"
"Jeg bad dig om at dække bord"!
"Mmmm".
Sådan forløb efter-skoletids-konversationen mellem min mor og mig, da jeg var barn. Jeg overskred dagligt mit tilmålte 'læserum'. Havde nogen foreslået min mor at indrette mig et læserum sådan rent fysisk, ville hun have anset forslagsstilleren for vanvittig. Se bare et besvær hun allerede havde med blot at få mig ud i den friske luft!
Kunne man forestille sig moderne oplyste forældre panderynkende af bekymring, fordi de gang på gang fandt deres afkom med en bog? Utænkeligt!
Hvad er der sket? Man kan naturligvis afsynge den sædvanlige litani med de nye medier, der gør børnene til funktionelle analfabeter, og jeg gætter da også på, at ovenstående samtale ordret finder sted i utallige hjem den dag i dag. Blot er det nu computeren, poden sidder og "hænger ved" i stedet for at rende ud og få frisk luft.
Men der er også undersøgelser, der viser, at mange børn læser meget, og at læsning overhovedet ikke er en døende beskæftigelse i de yngre generationer. Alligevel følges børns læsning i dag med tilbageholdt åndedræt og en bevågenhed, der kan gøre en gammel læsehest grøn af misundelse. For det er da fedt med en hel festival, hvor der bliver læst højt, hvor man kan køre i læsetog, få spøgelseshistorier i gys- og gru-rum og meget mere. Og det er da superfedt, at der er rum på ens skole, hvor man kan gå ind med beskeden: "Jeg læser"! Hvorefter læreren straks lægger håndfladerne mod hinanden og knalder panden i gulvet. Det befordrer velsagtens et par ekstra linjer i ny og næ, selvom det vel trods alt er tvivlsomt, om situationen i sig selv sikrer varig læselyst. Men der skal nok blive foranstaltet omhyggelige og grundige undersøgelser af læsevanerne.
Personlig er jeg dog ikke i tvivl om, at der også om ti, femten og tyve år vil være ivrige læsere blandt dem, der nu er børn. - På grund af bøgernes indhold!
Måske ville den mest oplysende undersøgelse være den, der påviste de kulturelle ændringer i forældres fanatiske friskluftvaner?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her