Læsetid: 2 min.

En lille film om stilhed

12. september 1997

'Nelly og Hr. Arnaud' giver på befriende vis publikum lov til både at tænke og føle

NY FILM
Nelly er ikke lykkelig. Hun er ung, smuk og gift, men hvor hun har tre forskellige jobs, som alligevel ikke kan betale hendes gæld, så ligger hendes arbejdsløse mand bare hjemme på sofaen og læser aviser og ser tv.
En dag møder Nelly den ældre gentleman og tidligere forretningsmand hr. Arnaud, som, da han hører om Nellys problemer, tilbyder hende en større sum penge. Hun afslår først, men tager alligevel imod tilbuddet og forlader efterfølgende sin mand.
Sådan starter den franske instruktør Claude Sautets nye film, Nelly og Hr. Arnaud, der videre følger det spirende venskab mellem de to meget forskellige mennesker. Et venskab, som 'vækker' dem begge to og gør det muligt for dem at komme videre med livet - ikke sammen, men alligevel i en eller anden form for mentalt fællesskab.
Kærlighed og venskab
Nelly og Hr. Arnaud er en dejlig lille film, der med sin eftertænksomme tone, stille humor og smukt tegnede personkarakteristikker lægger sig som en hyggelig dyne over sit publikum - og fortæller en historie om kærlighed og venskab som katalysatorer for livet. En historie, Sautet har varieret over i adskillige af sine 13 film, senest i sin forrige film, Et hjerte af sten. Nelly og Hr. Arnauds stille liv giver den en tone af melankoli, men kigger man dybt nok, fornemmer man også filmens helt igennem positive ånd.
Ansigter får lov til at tale mere end ord i filmen, hvilket er en fornøjelse, når der er tale om så ekspressive ansigter som smukke Emmanuelle Béarts (Nelly) og elegante Michel Serraults (Hr. Arnaud).
Béart, som også spillede med i Sautets forrige film, har et meget åbent og sårbart ansigt, som i de mange scener, hvor kameraet hviler på hendes kontrafej, afslører præcis, hvad hun føler. Det giver Nelly og Hr. Arnaud en sjælden mine af intimitet, som kun få - og som regel europæiske - filmskabere kan og tør bruge.
Michel Serrault, der tidligere har vært en af Frankrigs største komedieskuespillere, har en storartet sans for timing, og med kun et træk på skulderne eller en rynken med panden løser han egenhændigt - og uendeligt stilfærdigt - op for flere af filmens potentielt patetiske nøglescener.
Ligeledes er Sautet udtalt original i sin brug af musik. Det første, man lægger mærke til ved filmen, er dens påfaldende tavshed, både ved titelsekvensen og i de indledende scener. I al sin enkelhed er det en lettere chokerende oplevelse, som ud over at kræve en større opmærksomhed fra sit publikum, også giver større oplevelser, når man efterhånden slapper af og tillader sig selv fordybelse i filmens små detaljer og, som instruktøren selv udtrykker det, "det enestående ved netop deres forhold."
Det er påfaldende, men befriende at få lov til selv at tænke og føle.

*Nelly og Hr. Arnaud/ Nelly et Mr. Arnaud. Instruktion: Claude Sautet. Manuskript: Claude Sautet, Jaques Fieschi og Yves Ulmann. Fransk (Grand Teatret, København, Øst for Paradis, Århus og Café Biografen, Odense)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her