Læsetid: 3 min.

Et liv med vinyl og trussesemantik

24. september 1997

ny bog
Det er ikke de store dramatiske begivenheder, der dominerer Nick Hornbys debutroman High Fidelity, som vi nu har fået i en dansk oversættelse. Hovedpersonen, den 35-årige fallerede student Robert, ejer pladeforretningen Championship Vinyl, som han driver sammen med to kammerater.
Han bliver en dag fyret af sin juristkæreste Laura, som stikker af med en gammel overbo, og Rob reagerer selvfølgelig ved at gå hjem og ordne sin pladesamling. Finde et nyt arkiveringssystem i stedet for det gamle alfabetiske. Pladerne kan fx ordnes efter, hvor i verden eller hvornår man har købt dem, eller hvem man var sammen med, første gang man hørte dem. I sin frustration over at være blevet forsmået opstiller han en hitliste, en top fem over de mest mindeværdige gange nogen har slået op med ham. Senere kontakter han de fem, men frustreres kun yderligere.
Han har en kortvarig affære med en amerikansk sangerinde, og er ved at gå i svime over at have bollet med en der har bollet med en kendt amerikansk sangskriver. Han ender alligevel til sidst med at finde sammen med Laura, og hun får bragt hans liv og pladefetichisme i harmonisk samklang, da han både får pigen og sit ungdomsjob som disc-jockey tilbage.
Små vinylkoder
Bogens styrke ligger et andet sted end i den dramatiske struktur. Der tales meget, og de afgørende betydningsdannelser vokser ud af de små vinylkoders store betydning. Robert laver ikke blot hitlister over sine plader, han har top fem lister parat til ethvert af livets forhold, og organiserer og fortolker store dele af tilværelsen udfra hitliste og vinylperspektiver. I Championship Vinyl handler de med punk, blues, r&b, ska, indie og en del tresserpop, og det er herfra betydningskoderne sættes.
Det er ikke en biks med den store omsætning, ja han lever mest af lørdagens "unge mænd med John Lennon-briller, læderjakker og hænderne fulde af plasticposer" og så lidt postordresalg.
Hans drøm er selvfølgelig at få bevist, at det godt kan lade sige gøre, at have en stor pladesamling, og samtidig have et parforhold kørende. Men det kompliceres unægteligt af af en grundholdning, der siger, at har man under 500 lp'er, er man ikke meget værd som menneske, og at der er noget grundlæggende forkert med kvinder, hvis de kan lide både Art Garfunkel og Solomon Burke, og den er helt gal, hvis de ikke ved, hvem Junior Wells er.
Musikken overlejrer og gennemsyrer de fleste andre livsforhold. Rob ved fx ikke om musikken eller følelsen kommer først. Lytter man, fordi man har det elendigt, eller er det musikken der gør, at man får det elendigt. "Kan alle plader gøre én til melankoliker?"
Vinylen bliver en livsstil, som selv omgivelserne kan leve sig ind i og afkode. Konen ved fx godt, at den er helt galt, at det nærmest har karakter af et kærestebrev, da Rob begynder at lave en blandet bånd til en veninde. Rob selv kender alle regler for blandede bånd, så derfor får fx et Creation B-side-bånd en ganske særlig betydning.
Trussesemantik
Det er som sagt ikke verdens mest opfindsomme eller overraskende historie, der bliver fortalt her, men man læser gerne alene for persontegningen og miljøet, som Hornby kender ud og ind. Han er en skarpsindig iagttager med et suverænt godt blik hverdagslivets små men markant betydningsbærende detaljer og en til tider befriende underfundig sans for humor. Kender den pubertære fantasi om i et helt liv at være omgivet af eksotisk negligé, indtil han dybt frusset må er erkende, "at kvinders trusser kom som en af de største skuffelser" for ham. De gemmer altid de pæneste til de første aftener, og flytter de endelig ind hos én, har man alle deres skæve og lasede discount-trusser flydende på radiatorer overalt i huset.
Romanen er mundret oversat af Jan Hansen, men Primal Scream (s.138) skulle nok ikke have været oversat, primalskrig giver vist ikke mening i denne sammenhæng.

*Nick Hornby: High Fidelity, 247 s., kr 298, Lindhardt og Ringhof

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu