Læsetid: 3 min.

Mahathir på krigsstien

23. september 1997

Den malaysiske leder vil forbyde valuta-spekulation. Han er en trussel mod sit eget land, siger finansmanden George Soros

Rammerne var velvalgte. Omgivet af internationale finansfolk, topledere og repræsentanter for Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) indledte den malaysiske leder Mahathir Mohamad i weekenden endnu et frontalangreb på vestlige valutaspekulanter:
"Samfundet må beskytte sig mod sådanne skrupelløse profitmagere. Valutahandel er unødvendig, uproduktiv og amoralsk. Det bør stoppes. Det bør gøres ulovligt," buldrede Mahathir i forbindelse med årsmødet i Verdensbanken og IMF, der holdes i Hong Kong.
Reaktionen kom prompte. Mandag styrtdykkede den malaysiske valuta ringgit i forhold til dollaren, og finansmanden George Soros, der længe har været Mahathirs yndlingsaversion, fyrede følgende salve igen:
"Mahathir er en trussel mod sit eget land."
En sinke
Senere forsøgte den malaysiske finansminister Anwar Ibrahim at berolige markedet ved at sige, at Malaysia absolut ikke har planer om at indføre et forbud, og George Soros mildnede tonen over for Mahathir.
"Jeg har ikke noget ønske om krig, hverken på ord eller andet," sagde Soros i et tv-interview, men tilføjede: "Når jeg bliver angrebet på den måde, som jeg er blevet i malaysisk presse, så svarer jeg igen."
Da ministerpræsident Mahathir indledte sit felttog mod George Soros i forbindelse med den finansielle krise, som de sydøstasiatiske lande oplevede efter Thailands fald fra tinderne i juli, kaldte han bl.a. Soros for en "anarkist", "kriminel" og en "sinke".
Den malaysiske presse har siden fulgt trop. Ifølge The Wall Street Journal har nogle medier brugt så tvivlsomme kilder til nedrakningen af Soros som den amerikanske excentriker Lyndon LaRouche, der er kendt for sine vilde konspirationsteorier. Blandt andet mener LaRouche, at George Soros sammen med den engelske dronning Elisabeth er del af en større finansiel sammensværgelse rettet mod fattige lande.
Den malaysiske avis New Straits Times brugte for nylig LaRouches nyhedsbrev Executive Intelligence Report som grundlag for at beskylde George Soros for at have arbejdet sammen med nazister under Anden Verdenskrig i Ungarn, hvor han skulle have hjulpet til med at berøve jøderne deres ejendom.
Finessen ved beskyldningen er, at Soros, der er født i Ungarn, selv er jøde og således beskyldes for at have været en forræder over for sine egne.
Mahathir og andre i den malaysiske ledelse har også brugt LaRouche som kilde til at advare om en "international sammensværgelse mod et islamisk land."
Støttes ikke
Mahathir Mohamad, der har været Malaysias leder siden 1981, har i de senere år gjort sig til selvbestaltet talsmand for de sydøstasiatiske lande i sin kritik af den vestlige verden - ikke bare for valutaspekulation, men også for vestens indblanding i asiatiske lederes syn på menneskerettigheder.
Men ikke alle i Sydøstasien er lige begejstrede for Mahathirs udfald. F.eks. har ledere i Thailand, der ellers er blevet hårdest ramt af krisen, taget afstand fra konfrontationskursen.
Den thailandske finansminister Thanong Bidaya mødtes i går i Hong Kong med sin amerikanske kollega Robert Rubin, der senere sagde til Reuter, at han fornemmede en voksende åbenhed for finansielle reformer i regionen.
På årsmødet, der officielt åbner i dag, ventes IMF at presse på for yderligere åbning af kapitalmarkederne. Til gengæld ser det ud til, at der er uenighed om, hvordan man skal afværge finansielle kriser som den sydøstasiatiske.
Japan går ind for, at der oprettes en regional krisefond uden for IMF, mens blandt andet de europæiske lande er imod, fordi de frygter, at det vil underminere IMF-systemet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu