Læsetid: 1 min.

Malaysias regering spiller højt spil

4. september 1997

Ministerpræsident Mahathir Mohamad vil købe aktier for milliarder

Han har kaldt valutahandlere for "internationale kriminelle" i "en jungle af vilde bæster" og den kendte finansmand George Soros for en "lettere åndsvag person med masser af penge". I weekenden gav han Den Internationale Valutafond (IMF) et møgfald, fordi fonden har tilladt sig at antyde, at regeringen bør nedtrappe sine ambitiøse infrastruktur-planer. Og i går annoncerede Dr. Mahathir Mohamad en højest usædvanlig plan, efter at børsen i Kuala Lumpur med et nyt kursfald rykkede ned på det laveste niveau siden sommeren 1993.
Malaysias regering agter derfor at spendere ikke mindre end 20 milliarder dollar på at købe aktier i nationale virksomheder, meddelte Dr. Mahathir i går: "Vi vil forsvare vore aktier."
I sidste uge forsøgte han at få lokale pensionsfonde til at gøre det samme, men de har indtil nu ikke ønsket at løbeden risiko, som regeringen nu løber.
Dr. Mahathir har været betragtet som lidt af en økonomisk guru, og som selve hovedarkitekten bag landets fremgang og høje vækstrater på otte procent. Han har personligt stillet sig i spidsen for store prestigeprojekter: verdens højeste bygning, Petronas Twin Towers og en ny Multimedia Super-Korridor, der skulle blive Asiens svar på Silicon Valley i Californien.
Indtil nu har ingen regeringsmedlemmer åbent turdet anfægte Dr. Mahathirs prestigeprojekter. Men forleden antydede finansminister Anwar Ibrahim - som IMF har gjort det - at det kan blive nødvendigt at forsinke nogle af de planlagte store infrastrukturprojekter og at begrænse vareimporten for at hindre økonomien i at løbe løbsk. Det gav straks næring til spekulationer om Anwar Ibrahims snarlige afgang, og andre mener, at Dr. Mahathir personligt har overtaget styringen af landets finanser. Den risikofyldte aktieopkøbsstrategi kan være et forsøg på at samle regeringen om endnu et højtprofileret nationalistisk projekt, i stedet for at imødegå Malaysias voksende økonomiske problemer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu