Læsetid: 3 min.

Mindre tid til dansk

3. september 1997

Skolelever får i dag 27 procent færre dansktimer end deres forældre gjorde. Det viser en landsdækkende undersøgelse

Det er Danmarks Lærerforening, som har spurgt samtlige kommuner, hvor mange timer, eleverne har. Derefter har foreningen omregnet til klokketimer for at kunne sammenligne med en undersøgelse fra 1962/63.
I løbet af de første syv år fik man i de gode, gamle dage 2.067 timer (omregnet til 60 min), mens man i 97/98 får 1503 timer i dansk.
Selv om man i dag går ni år i skole, når man ikke op på samme timetal, men må nøjes med 1.871 timer i løbet af skoletiden.
Førsteklasserne, hvor den i de senere år meget omdiskuterede læsetræning begynder har også fået beskåret deres timetal - fra 7,95 klokketimer til 6,67 klokketimer, viser undersøgelsen.
Store forskelle
Der er meget store forskelle fra kommune til kommune - og i øvrigt også fra skole til skole inden for kommunerne.
Otte kommuner giver eleverne ca. 2.100 dansktimer i løbet en skoletiden, mens i den anden ende seks kommuner er oppe på omkring tusind timer mere.
De fleste kommuner ligger dog på omkring 2.400 til 2.600 timer i løbet af et skoleforløb. I alt følger seks ud af ti skoler ministeriets vejledning for, hvor mange timer, eleverne skal have - eller giver dem endnu flere timer.
Grænsen er nået
Med undersøgelsen vil Danmarks Lærerforening gerne sætte skoledebatten i centrum ved det kommende kommunalvalg til november.
"Det er uacceptabelt", siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort til tallene. Hun mener, at grænsen for, hvornår man kan tale om en fælles folkeskole nu er nået.
"Der mangler sammenhæng mellem mål, visioner og virkelighed. Vi må have en fælles handlingsplan for folkeskolen. I øjeblikket er det største problem, at ingen vedkender sig det fulde ansvar. Finansministeriet, Undervisningsministeriet og kommunerne skubber problemerne over på hinanden. Det fører ikke til løsninger", siger formanden.
"Man man jo ikke udelukke, at der er en sammenhæng mellem, hvor mange timer, børnene tilbringer med dansk og hvor godt de lærer at læse", siger Anni Herfort.
Business eller charter
Lærerforeningen mener også, at det er et stort problem, at der er så store forskelle fra skole til skole og fra kommune til kommune:
"Vi synes, at dette er decentraliseringens sidespor. Det er udmærket, at de enkelte kommuner har mulighed for at give den fælles folkeskole et lokalt præg. Men det præg skal ikke handle om, hvor meget de kan skære ned i timetallet", siger næstformand i Danmarks Lærerforening, Tom Egholm.
"Det bliver børnene, som bliver taberne, fordi de ikke har mulighed for at vælge om de vil tage på business-class eller på charterrejse, når de kommer i skole", siger han.
Karakterbog
Som et indslag i debatten op til kommunalvalget har lærerforeningen sammen med forældrebestyrelserne i Skole og Samfund udgivet en karakterbog, hvor kommunen kan gives karakter for blandt andet timetal, antal elever i klassen, edb, tid til samarbejde med forældrene, bygninger og rengøring.
Undersøgelsen af dansktimer er sendt ud til samtlige kredse i Lærerforeningen, så de kan slå op og se timetallet hos deres kommune.
De øverste fem kommuner - når man tæller dansktimer - er Neksø (2908 timer i alt), Brøndby (2952) Thisted (2828) Søllerød (2824), Farum (2800). Gennemsnittet for hele landet er 2459 timer.
I bunden ligger blandt andre Rudkøbing (2084) Sydlangeland (2116) Struer (2176 timer), Årslev (2188).
Lærerforeningen gør dog opmærksom på, at undersøgelsen ikke tager højde for, hvis nogle af klasserne har deletimer eller hvis der er specielt få elever i klassen (som det for eksempel kan være tilfældet på Langeland).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her