Frank Jensen vil have den fælles forældremyndighed udvidet til også at omfatte forældre
i konflikt
Justitsminister Frank Jensen vil nu have afprøvet, om forældre, der ikke kan enes om børnenes forhold efter en skilsmisse, kan bringes på talefod gennem obligatorisk mægling.
Tvangsmæglingen skal besværliggøre stridslystne forældres vej til juridiske afgørelser i tvister om forældremyndighed og samvær.
Udspillet kom på konferencen "Børn og samvær - samarbejde eller konflikt" på Christiansborg i går, arrangeret af Socialpolitisk Forening, Dansk Retspolitisk Forening og Foreningen FAR.
Konferencen havde norske og svenske samarbejdsmodeller i skilsmissekonflikter som hovedtema. En evaluering af den norske ordning med tvungen mægling viser, at mægling kan få forældre til at samarbejde trods et højt konfliktniveau. I Norge har ordningen således fået antallet af retslige afgørelse i samværs- og myndighedstvister til at falde med 40 procent.
Og i Sverige har en frivillig ordning med såkaldte samarbejdssamtaler tilslutning fra tre ud af fire forældre under en skilsmisse, blev det oplyst på konferencen.
Frank Jensens ide bygger på de norske erfaringer, men det er tvivlsomt, om mægling kan gøres obligatorisk med det nuværende lovgrundlag.
"Hvis ikke, må vi tilvejebringe et grundlag via en forsøgslovgivning," siger Frank Jensen.
Udvidet samvær
En udvidelse af samværspraksis vil Frank Jensen til oktober have drøftet på et møde mellem statsamterne og Civilretsdirektoratet.
"Jeg er overbevist om, at den lov om myndighed og samvær, som har virket siden 1996, er rummelig nok til at udvide samværspraksis," siger han med henvisning til, at drøftelser mellem Folketingets Retsudvalg og Civilretsdirektoratet i foråret blandt andet afstedkom udvidelser af det såkaldte normalsamvær.
Endelig afventer justitsministeren, at Børnelovsudvalget afgiver sin betænkning senere på året.
Mens den fælles forældremyndighed i dag ophæves ved dom, hvis den ene forældre ønsker det, vil Frank Jensen se på, om der er sager, hvor det vil være til gavn for børnene, at den fælles forældremyndighed bevares trods uenighed mellem forældrene.
En sådan ændring af myndighedsbegrebet vil ifølge Frank Jensen få indflydelse på hele den måde, statsamter og direktorat behandler konfliktsager. Lovændringer vil derfor først kunne påbegyndes i folketingsåret 98/99.
Ros til minister
Formanden for Dansk Retspolitisk Forening, Gitte Arvegaard, hilser Frank Jensens planer velkomne.
"Juraen kan kun give en ramme, ikke tage individuelle hensyn. Det kan kun ske, hvis forældrene erkender en forpligtelse til at samarbejde," siger hun.
Hun mener dog, at man skal lære af de norske erfaringer og sikre, at mæglingsressourcerne bliver brugt på de forældre, der har de tunge konflikter.
Fælles forældremyndighed mod den ene forældres ønske anser Gitte Arvegaard for vigtig af psykologiske grunde.
"Samarbejdet skal opbygges mellem ligeværdige parter, hvis en mægling skal lykkes. Konflikterne skal ikke tilspidses ved, at den ene kan vinde over den anden," siger hun.
Også SF's Anne Baastrup tilslutter sig den obligatoriske mæglingsordning. Den tvungne fælles forældremyndighed er hun mere i tvivl om. For selv om den vil kunne hindre, at sager om forældremyndighed bliver brugt som våben i konflikter mellem forældre, advarer hun mod at tro, at det i sig selv vil løse børnenes problemer.
"For barnet er hovedproblemet, at forældrene ikke samarbejder," siger hun.
Socialdemokratiets Dorte Bennedsen vil endnu ikke lægge sig fast på konkrete udspil, men hæfter sig ved, at det sidste halve års debat har flyttet fokus i samværsdebatten.
"I dag er udgangspunktet i højere grad barnets behov og i mindre grad forældrenes ret," siger Dorte Bennedsen.