Læsetid: 2 min.

Minister stopper stempling af udlændinges pas

25. september 1997

Socialministeriet sætter en stopper for stempling af udlændinges pas, når vedkommende modtager offentlige ydelser

Kommunerne må ikke stemple udlændinges pas, når de modtager offentlig hjælp. Den besked sender Socialministeriet nu ud til kommunernes socialforvaltninger.
Ministeriets reaktion kommer efter at Information i går berettede om, at Randers kommune stempler udenlandske statsborgeres pas, når de modtager bistandshjælp. Stemplet viser kommunenes kodenummer, den pågældendes journalnummer samt den aktuelle dato.
En kvinde med tyrkisk statsborgerskab har derfor sagt nej tak til den bistandshjælp, hun ifølge loven er berettiget til. Og på baggrund af hendes sag har Rådgivningen for Udlændinge i Randers rejst sagen over for Ombudsmanden.
Kontorchef i kommunens bistandsafdeling, Torben Madsen, henviste til udlændingecirkulæret fra 1976, som begrundelse for at passtemplingen er "fast praksis i kommunen."
Birthe Frederiksen, kontorchef i Socialministeriet, udtrykte forbløffelse over, at en kommune brugte dette cirkulære, som hun i går betegnede som noget "tiden er løbet fra."
En halv time
Klokken kvart i tolv onsdag mente Birthe Frederiksen ikke, at ministeriet ville foretage sig noget akut i anledning af, at en tyrkisk kvinde ikke får sin berettigede bistandshjælp, men klokken kvart over tolv havde ministeriet besluttet sig for at gøre noget ved sagen:
"På hurtigst mulig måde udsender vi nu denne meddelelse til alle landets socialforvaltninger. Cirkulæret betragtes som ophævet," siger Birthe Frederiksen.
Torben Madsen fastholder, at kommunen har opført sig, som Socialministeriet har bedt om:
"Men hvis Socialministeriets meddeler, at udlændingecirkulæret ikke gælder, så ændrer Randers Kommune praksis omgående. Vi har jo ikke stemplet i udlændinges pas, fordi vi synes det er sjovt."
- Hvad så med den kvinde, som ikke kunne få bistandshjælp, fordi hun ikke ville have stemplet sit pas - får hun bistandshjælp med tilbagevirkende kraft?
"Det får du mig ikke til at tage stilling til på stående fod. Jeg ikke haft tid til at tænke i dag - jeg har haft alle landets aviser og tv-aviser i røret i dag. Men naturligvis genoptager vi sagen. Umiddelbart åbner lovgivningen ikke mulighed for at give hjælp med tilbagevirkende kraft - men omvendt vil jeg sige: Vi kan også være fleksible. Den pige skal selvfølgelig komme herned, og så finder vi en løsning. Det afhænger lidt af hvordan Socialministeriet formulerer sig: Har udlændingecirkæret været gældende, eller har det ikke? Men vi er jo ikke umennesker her i Randers kommune."
I gårsdagens Information betegnede Torben Madsen passtemlingen som en "fast praksis" i kommunen. Men i følge Bjarne Overmark, leder af Rådgivningen for Udlændinge, fik centret i løbet af tirsdag flere henvendelser fra udenlandske statsborgere, der har modtaget bistandshjælp i maj, juni, juli i år, uden at få stemplet deres pas:
"Jeg har på fornemmelsen, at det er en praksis, som kommunen har indført i august i år," siger han.
Det benægter Torben Madsen:
"Det er ikke korrekt. Det er den melding vi giver vores sagsbehandlere. Og de glemmer så ind i mellem, hvad de er blevet bedt om at gøre. Derfor er kravet om at stemple passene ikke blevet gennemført med 100 procents nidkærhed".
- Og de mennesker, der har fået stemplet deres pas - får de et nyt pas af kommunen?
"Jeg tror ikke, vi får ret mange klager. Stemplet er ikke særligt synligt - der står jo blot en kommunekode. Og folk kan tit godt lide at have stempler i deres pas."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu