Læsetid: 4 min.

Moder Teresa

13. september 1997

Mens den katolske kirke overvejer at give Moder Teresa helgenstatus, raser katolikkernes debat om Maria og den kvindelige dimension i troen

Halvanden meters menneskelig godhed pakket ind i det indiske flags saffrangule, hvide og grønne farver transporteres i dag gennem Calcuttas gader på den samme kanon-lavet som Mahatma Ghandi og Jawaharlal Nehru blev ført frem på til krematoriet.
Regeringen i den befolkningsrige hindu-nation, Indien, har trods protester fra yderligtgående hinduistiske grupper valgt at give en 87-årig katolsk nonne en statsbegravelse, der er landets historiske statsledere værdig.
Mere end en million mennesker vil i Calcuttas gader kunne se 18 indiske officerer og 500 soldater følge hendes kiste fra St. Thomas kirken til Netaji Stadion for at holde en økumenisk messe for øjnene af 12.000 mennesker.
Agnes Gonxha Bojaxhiu, er bedst kendt som Moder Teresa for sit livslange arbejde for verdens allerfattigste, de syge, spedalske, AIDS-ramte og døende. Hendes symbolske betydning rækker langt ud over de mere 960 millioner katolikker i verden, som længe har beundret den håndgribelige og moderlige næstekærlighed, som hun sammen med sin orden, godhedens missionærer, kunne opbyde.
Den amerikanske præsidentfrue Hillary Clinton, den franske præsident Jacques Chirac, den italienske præsident Oscar Luigi Scalfaro, den spanske dronning Sofia, vil sammen med repræsentanter fra Vatikanstaten, en stribe statsledere og personligheder deltage i den ceremoni, som den indiske præsident K.R. Narayanan og ministerpræsidenten Kumar Gujral er værter for. Sidstnævnte har sagt, at "verden, og specielt Indien, er blevet fattigere efter hendes død".

På denne lørdag vil der blive skabt et fællesskab, der rækker ud over de traditionelle religiøse trosskel. De danske og andre vesteuropæiske tv-stationer, der i lørdags ensstemmigt lod sig gribe af prinsesse Dianas begravelse og den sekulariserede helgengørelse af hende, har stillet overfor den 87-årige albanske nonnes lig og livsværk droppet enhver form for live-dækning. Hundrede af millioner af verdensborgere vil alligevel kunne følge med ved tv-skærmene. Indisk tv sender direkte, og alle førende amerikanske tv-stationer som ABC, CBS og NBC planlægger at dække Moder Teresas begravelse direkte.
CBS-præsidenten, Andrew Heyward har forklaret, at den intensive dækning af prinsesse Dianas død og begravelse har givet historien om Moder Teresa en større betydning:
"Hvis ikke det havde været for Diana...så ville jeg ikke have været sikker på, at vi alle tre havde sendt live med vore tv-ankermænd derude."

Moder Teresa var historien om vort århundrede," har Pave Johannes Paul den Anden sagt. Selv om han ikke selv - formodentlig på grund af sit helbred - vil være til stede ved begravelsen, vil den døde Teresa give ham nok at tænke over. Stærke kræfter i den katolske kirke vil have en hurtig kanonisering af hende, ikke kun som en salig person og guds tjener, men også gøre hende til helgen. Den romersk katolske ærkebiskop i Los Angeles, Roger M. Mahony, der også er kardinal, sagde onsdag, at paven ved indgangen til det nye årtusind, bør gøre hende til "Sankt Teresa af Calcutta". En helgengørelse, der i den katolske kirke normalt kræver lange undersøgelser og kan tage årtier, ja århundreder, og anerkendelse af mindst to mirakler, mener Mahony bør kunne ske umiddelbart og i løbet af kun tre år.
Tidligere på ugen udtalte Vatikanets ledende kardinal, Joseph Ratzinger, at helgengørelsen af Moder Teresa "ikke behøver at blive så langvarig", og han tror, at paven "ønsker processen fremskyndet".

Det sker på et tidspunkt, hvor debatten om netop kvindens og Moderens stilling i den katolske kirke raser. Moder Teresa, mere end 500 biskopper og 42 kardinaler har sammen med over 4,3 millioner katolikker skrevet under på en anmodning til paven om dekretere et nyt dogme om synet på Jesus moder, Maria, i den romerske katolske kirke.
Ophøjelsen af Jomfru Maria som "med-forløser" og "formidler mellem Gud og mennesket",som underskriverne foreslår, blev dog sidste år afvist af en kommission i Vatikanet på 23 maria-eksperter.
Kommissionen advarer mod at ophøje Maria til en del af en hellig firenighed, ligestillet med Faderen, Sønnen og Helligånden.
Det vil også kunne blokere for den katolske kirkes økumeniske arbejde sammen med de andre kristne kirker, herunder den ortodokse kirke, mener kommissionen.
Men forkærligheden for Maria er ikke Johannes Paul den Anden fjern. Hans motto er 'Totus Tuus' - helt din - med direkte reference til Maria, og han har ved flere lejligheder talt om Maria som "med-forløser" på linie med Kristus.
I år har han i følge ugemagasinet Newsweek holdt 50 onsdagstaler om forskellige aspekter af 'Marialogien'. Allerede i interview-bogen Crossing the Threshold of the Pope, sagde han, at "den sande hengivelse til Guds Moder er Kristuscentreret", men også at "Maria er den nye Eva, placeret hos Gud i tæt forbindelse til Kristus, den nye Adam". Gennem Maria vil menneskeheden i følge paven, "finde sin sande plads ved siden af Kristus".
Uanset, hvad Pave Johannes Paul den Anden vælger at overbringe som sine religiøse dogmer ved årtusindskiftet, så vil det sikkert kunne give ny næring til alle kristne kirkers debat om det kvindeliges og Marias stilling i troen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her