Læsetid: 4 min.

Morderske som præsident i Sydafrika?

26. september 1997

Beviserne forstærkes for, at Winnie Mandela begik mord i apartheids sidste år

Idag klokken 9.00 skal Winnie Madikizela-Mandela, præsident Nelson Mandelas tidligere kone, give møde for Sydafrikas Sandheds- og Forsoningskommission (TRC) for at svare på nye beskyldninger om, at hun har begået eller beordret mindst fem mord. Beviserne for hendes skyld er overvældende.
Når præsident Mandela til december næste år trækker sig tilbage som leder af regeringspartiet African National Congres (ANC), vil Winnie stille op til posten som vicepræsident for partiet. Med opbakning fra radikale medlemmer, der er desillusioneret over forandringernes langsommelige tempo siden demokratiet blev indført, har hun gode muligheder for at vinde posten - og dermed er hun i en ønskeposition til at blive landets vicepræsident ved valget i 1999.
Sidste år, da den selvudråbte Nationens Moder forsøgte at hindre Nelson Mandela i at blive skilt fra hende, på trods af hendes åbenlyse affærer med yngre mænd, beskrev den 78-årige præsident hende som "en vedvarende personlig og offentlig belastning for mig".
Det er hun nu ved at udvikle sig for hele Sydafrika: Det er muligt, at en kendt morderske om to år kun vil være et hjerteslag væk fra præsidentposten.
En kendt morderske, men ikke nødvendigvis en dømt én, for Sandheds- og Forsoningskommissionen er ikke nogen domstol. Den blev oprettet for at afsluttet rædselsberetningerne fra kampen mod apartheid ved at undersøge ofrenes beretninger, tildele amnesti til, de som tilstår deres part af uhyrlighederne, og udmåle kompensation til ofrene.
Lov om vigtige personer
Men Winnie har ikke søgt om amnesti; de nye beviser kommer fra tidligere medlemmer af det slæng af livvagter, der var kendt som "Mandela Fodboldklubben", og som har søgt om amnesti. For det var dem, som tog straffen, da drabene i Winnie Mandelas hjem i Soweto kom for dagen i 1990.
Winnie blev dømt for kidnapning af og vold mod mindst et af mordofrene, den 14-årige Stompie Seipei. Under hvad sydafrikanerne kynisk kalder "Loven om Vigtige Personer" blev hendes voldsdom omstødt ved appelsagen i 1992, og fængselsstraffen på seks år ændret til en bøde på 20.000 kroner.
Jerry Richardson, der var leder af livvagterne, blev livsvarigt fængslet for mordet på Stompie. Winnies bedste veninde, Xoliswa Falati, som gav hende et alibi, blev fængslet i to år for kidnapning og vold.
Det er disse tidligere fæller som nu har søgt om amnesti, og siden fuld tilståelse er en betingelse for amnesti, er deres ansøgninger fyldt med detaljer, som svækker Winnies alibi og som direkte implicerer hende i ikke bare mordet på Stompie, men også på to andre unge, Lolo Sono og Siboniso Shabalala, og på kvinden Kuki Zwane. Der er rygter om, at ansøgningerne også indeholder oplysninger om flere mord, og om en ubrugt mineskakt, hvor ligene af de unge befinder sig.
Soweto på kanten af oprør
Alt dette kan muligvis tilgives Winnie, for alle disse mord fandt sted under særlige omstændigheder. De blev begået i 1988-89, da apartheid stadig fungerede og Soweto, Sydafrikas største sorte township, var på kanten af åbent oprør. Politiet stod bag nærmest daglige drab på indbyggerne og mange flere blev tvunget til at være politistikkere.
Det var i denne paranoide atmosfære, at Winnie og hendes bøller udførte mordene, og i hver sag var ofrene mistænkte stikkere. Mistanken byggede ofte på det mest overfladiske grundlag og ofrene fik ingen chance for at bevise deres uskyld, før de blev brutalt gennembanket og myrdet - der er ingen undskyldning for Winnies handlinger.
Men hvis dette var alt, der skete, ville mange sydafrikanere fortsat lade tvivlen komme hende til gode: Hun var muligvis beruset af magt, døv over for rådgivere og optændt af retfærdig harme, men hun var ikke decideret ond.
Mord på doktor
Der er imidlertid ingen sådanne formildende omstændigheder ved morder på Dr. Abu-Baker Asvat. Han døde tilsyneladende, fordi han var blevet tilkaldt til Winnies hjem for at undersøge Stompie, før drengen endeligt blev myrdet, og var derfor et potentielt farligt vidne mod hende.
Asvats mord blev dengang forklaret som et væbnet røveri, men en af morderne, der nu sidder fængslet i Durban, har fortalt Kommissionen, at han fik 20.000 Rand, omkring 27.000 kroner, af Winnie for gerningen. Et andet vidne, der har gemt sig i udlandet siden 1989, er nu parat til bevidne over for Kommissionen, at Winnie bad ham om at køre morderne til Asvats hus.
Beviserne hober sig op, og de er muligvis tilstrækkelige til at stille Winnie for en domstol, anklaget for mord. Det bliver i så fald en af de mest opsigtsvækkende retsdramaer i Sydafrikas lange historie af politisk kontroversielle retssager, for Winnie er en indædt populist, der fortsat er idoliseret af en betragtelig del af landets fattigste og mest desperate.
Der vil givet være en stor demonstration for hende, og hvis hun bliver dømt vil hendes martyr- og helgenstatus i de fattige townships - som en Sydafrikansk Evita - utvivlsomt styrkes.
Men alternativet, at undlade at rejse sagen, er værre, for i så fald vil hun sandsynligvis fortsætte sin klatretur mod magtens tinde.
Fængsel eller vicepræsident
Forholdene bliver ikke lettere i de kommende års Sydafrika; økonomien vokser stadig ikke hurtigt nok til at gøre mærkbart indhug i den voldsomme arbejdsløshed blandt sorte, og der er ganske enkelt ikke penge nok til at forbedre uddannelses- og sociale forhold så hurtigt, som vælgerne ønsker og forventer.
Under disse omstændigheder vil indflydelsen stige hos de radikale medlemmer af ANC, som ønsker at skubbe demokratiet til side for at fordele landets rigdomme. Winnie er deres leder (tænker de) og deres manipulator (tænker hun). Sådan kan de sammen blive en frygtet magtkombination, der hurtigt kan knuse håbene, der blev født med det nye Sydafrika.
Valget kan ende med at stå mellem Winnie i fængsel i 1998 eller Winnie som vicepræsident i 1999. Det er af denne grund snarere end kærlighed til en abstrakt retsfølelse, at Sandhedskommissionen har været så flittig i sagen Nomzano Winnie Madikizela-Mandela.

Oversat af Peter Tygesen
Gwynne Dyer er britisk free-lance journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her