Læsetid: 5 min.

Multiemedie er kodeordet i pengekapløb

23. september 1997

Forskningsrådene bevilger i alt 47 mio. kroner til det hidtil største multimedieprojekt i Danmark. I disse dage bliver det afgjort, hvem der får pengene

Fire forslag til nye multimedieprojekter ligger netop nu på et skrivebord i Forskningsrådene, hvor det i disse dage bliver afgjort, om projekterne skal føres ud i livet. Der er lagt op til store projekter, idet der er afsat 47 millioner kroner, og kun to til fire projekter får tildelt penge til forskningen.
En af de fire ansøgere vil udvikle 3D-modeller af menneskekroppen, som kommende kirurger kan studere og øve sig på. En anden vil forske i virtuelle mødelokaler, altså lokaler, der kun eksisterer på Internettet. De skal kunne bruges til undervisning såvel som møder i virksomheder og organisationer. En enkelt ansøger vil bruge kræfter på at videreudvikle voice-action. Det vil sige det, at computeren reagerer på brugerens stemme og derved overflødiggør brugen af mus.
Det er universiteterne, der er med i kapløbet om pengene fra Forskningsrådene, og de skal senere afprøve resultaterne af deres forskning i samarbejde med danske virksomheder. Lindøværftet,
LEGO og multimedieproducenten Visionik A/S er blandt de virksomheder, der i samarbejde med universiteter i hele Danmark starter nye projekter i multimedieforskning.
Styrket samarbejde
En arbejdsgruppe under Forskningsministeriet og Erhvervsministeriet besluttede sidste år, at der efter amerikansk forbillede skulle dannes et dansk Media Lab. Det skulle være et center, der kan styrke forskning på multimedieområdet. Folketinget bevilgede 47 millioner kroner til et fireårigt projekt. Ansøgere fra såvel erhvervslivet som forskningsmiljøerne blev opfordret til at søge pengene i fællesskab med det formål at stå sammen om at udvikle nye produkter.
Direktør og cand. polit. Lars Andersen, der sidder i Danmarks Forskningsråd under Forskningsministeriet, mener, at der generelt samarbejdes for lidt mellem virksomheder og forskningsmiljøer. Det prøver ministeriet nu at råde bod på ved at give tilskud til forskerparker og, som nu, ved at bevilge penge til projekter, der direkte opfordrer erhvervsfolk og forskere til at arbejde sammen.
Kaj Grønbæk fra Datalogisk Institut på Århus Universitet er leder af et af de fire projektforslag. Ud over Århus Universitet er også Risø, DanmarksTekniske Universitet (DTU), Center for Sprogforskning og en enkelt virksomhed involveret. Information erfarer, at den involverede virksomhed er LEGO, men ingen i LEGO-koncernen har villet bekræfte oplysningen. Michael Thomsen, der sidder i LEGOs egen multimedieafdeling fortæller dog, at LEGO er i kontakt med den nye leder af forskningscenteret, Morten Kyng, men at en fast aftale endnu ikke er på plads.
Kaj Grønbæk mener, ligesom Forskningsrådene, at det er fornuftigt at forene forskningskræfterne i et lille land som Danmark og også at arbejde sammen med virksomheder, som skal bruge forskningsresultaterne i deres daglige arbejde.
"Det giver en realistisk problemstilling, hvor man med det samme afprøver teorier i praksis," siger Kaj Grønbæk.
Århus Universitet har tidligere lavet et større projekt sammen med A/S Storebæltsforbindelsen.
Adgang til information
På Lindøværftet er der også tradition for at arbejde sammen med forskere fra universiteterne. Siden 1989 har værftet haft et tæt samarbejde med Odense Universitet. Blandt andet er nogle af de robotter, man bruger på værftet udviklet i tæt samarbejde med forskere fra nogle af universitetets institutter.
Lindøværftet vil sammen med Maersk Instituttet på Odense Universitet udvikle et system, der gør arbejdet lettere for manden på fabriksgulvet. Over Internettet skal han kunne finde informationer, der vil gøre det lettere for ham at tage beslutninger. Det vil spare virksomheden for en masse papirarbejde, hvis medarbejderen ikke skal hente informationer og tilladelser andre steder, og dermed også gøre arbejdsprocessen mere effektiv. Nogle af de oplysninger, det skal være muligt for den enkelte medarbejder at hente, er for eksempel, hvad konsekvensen af en bestemt beslutning vil være.
Ifølge Niels Ole Berntsen, professor på Maersk Instituttet ved Odense Universitet, kan man benytte samme teknologi til at skræddersy et lignende kommunikationssystem til skolebørn. Som en del af projektet vil instituttet derfor også arbejde sammen med en række skoler om at udvikle et netværk, så skolebørn kan snakke sammen. Uafhængigt af om de befinder sig i Padborg eller Pakistan.
Ingen nye opfindelser
Fælles for de projekter, som Lindøværftet og Datalogisk Institut er involverede i, er, at man vil basere forskningen på systemer, der allerede er kendt. Man vil nemlig bruge Internettet eller virksomhedens eget kommunikationssystem, Intranettet, som basis for den videre forskning.
Kaj Grønbæk fortæller, at teknikere på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er i gang med at udvikle et kamera, der automatisk kan følge underviseren i et klasselokale og transmittere det direkte videre til Internettet.
I virksomhederne kan man især bruge denne teknik til kommunikation med afdelinger i andre landsdele. Såkaldte virtuelle mødelokaler skal gøre det lettere at kommunikere på tværs af landsdelene. Møderne foregår på en side enten på Internettet eller på firmaets eget intranet. Her kan mødedeltagerne både se og høre hinanden ved hjælp af kamera og mikrofon, som er stillet op i de lokaler, som de rent fysisk befinder sig i. Det betyder, at selvom en gruppe medarbejdere sidder i Århus og holder møde, kan medarbejdere i København stille spørgsmål direkte og blande sig i debatten i det virtuelle mødelokale.
Menneskelig computer
Blandt de grupper af forskere, der har søgt Forskningsrådene om penge, viser der sig et bredt samarbejde mellem flere forskellige forskningsinstitutioner, deriblandt Roskilde Universitets Center, Ålborg og Århus Universitet og multimediefirmaet Visionik A/S. Visionik A/S er med i ikke mindre end to af projektforslagene. Firmaets direktør Jørgen Lembke fortæller, at det er første gang, firmaet er direkte involveret i forskning inden for multimedieområdet, men at de altid har haft en løbende kontakt til universiteterne. Udover samarbejdet med universiteterne, er de også gået ind i et samarbejde med blandt andre Handelshøjskolen i København.
Det københavnske firma er især interesseret i at udvikle brugerfladerne i programmerne, "så selv hr. og fru Hansen kan være med," som Jørgen Lembke udtrykker det. Samtidig skal kommunikation med multimedier gøres attraktivt, og brugeren skal have indtryk af, at det er et andet menneske, og ikke blot en maskine, han eller hun kommunikerer med.
Set i international sammenhæng har Danmark allerede markeret sig som et af de førende lande, når det gælder forskning inden for informationsteknologi og multimedier. Forskere fra Datalogisk Institut i Århus vandt prisen for bedste artikel med forskningsresultater på den sidste internationale konference for datalogi og hypermedieforskning.

Ane Nordentoft og Anne Røjkjær er studerende på Danmarks Journalisthøjskole

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her