Læsetid: 4 min.

Når hvalerne slås bliver rejerne ædt

26. september 1997

Det er de mellemstore, regionale blade, der havner i klemmen i aviskrigen mellem giganterne

Det er blevet sværere at stå alene som uafhængig avis på det danske avismarked. Bladkrigen mellem de to store på det danske avismarked - Jyllands-Posten og Berlingske Tidende - hærger og blev intensiveret med avisfusionen onsdag mellem Århus Stiftstidende og Amts Avisen Randers/Dagbladet Djursland, hvor Berlingske rykkede ind i rivalens hjemby med ejerskab af en tredjedel af aktierne i Århus Stiftstidende. Og Jyllands-Posten kvitterede omgående med at bebude et modtræk - uden at ville uddybe, hvad det skulle være.
Et skrækscenarie for medieforsker Jørgen Poulsen fra RUC ville være, at de danske aviser ender med at høre hjemme i to bladhuse.
"Ledelsen af Berlingske kan vælge at gå ind i en opslidende bladkrig med Jyllands-Posten, og den kan også vælge at satse på at slå Politiken ihjel. Men den gennemfører ikke krigen med indtægter fra dens egen avis, for det er jo ingen hemmelighed, at Berlingske Tidende ikke er nogen god forretning," siger lektor i kommunikation på RUC, Jørgen Poulsen.
"Berlingske lever af distriksaviserne og aviser som Amts Avisen Randers. Det er en slags kolonialisme som i gamle dage, hvor man sendte penge hjem til moderlandet," siger Jørgen Poulsen.
Satse på lokalstof
Thyge Madsen, pensioneret chefredaktør, stod i næsten 20 år i spidsen for Vestkysten og var selv med til at fusionere Jydske Tidende med sin egen avis i 1991. Han betegner den østjyske fusion som en naturlig udvikling.
"Det bliver stadigt sværere for de mellemstore blade at klare sig. Vilkårene bliver strammere, ikke mindst som følge af den ubønhørlige krig mellem de store. Når hvalerne slås, bliver rejerne ædt," siger han.
Thyge Madsen er overbevist om, at flere fusioner vil komme.
"Der er blade, der klarer sig udmærket i dag, men som på længere sigt vil gå sammen. det kunne blive de østjyske blade i Horsens, Vejle og Silkeborg," siger han.
Fusionerne er ikke nogen ulykke, mener han. Så længe at regionaleaviserne sørger for at satse på lokalstoffet.
"Hvis man ikke gør det, så åbner aviserne en flanke for distriktsbladene og annoncebladene," siger han.
Chefredaktør Arne Mariager på Vejle Amts Folkeblad, siger, at den mulighed eksisterer, at hans avis engang i fremtiden bliver indlemmet i et af de store bladhuse.
"Jeg tvivler på, at det bliver let at bevare identiteten som lokalt dagblad, hvis man er meget langt inde i samarbejde med nogle store partnere. Vores eksistensberettigelse er at vi er små, selvstændige aviser, og hvis ikke vi kan overleve som sådan, så er det fordi tiden er løbet fra os, og der ikke er et behov for os. Og så er det muligt at udgiverrettighederne bliver overtaget af en stor avis, men resultatet vil være, at vores rolle er udspillet," siger Arne Mariager fra Vejle Amts Folkeblad.
Han frygter ikke koncentrationen af aviser på færre hænder. Men han ser det som noget uundgåeligt.
"Det er noget, man er nødt til at forholde sig til, ligesom man forholder sig til, om man er for eller imod øget trafik. Det er en kendsgerning, at der er blevet flere biler. Teoretisk er det betænkeligt, at en enkelt virksomhed sidder på så stor en del af det samlede oplag, og at det i ejerkredsen på Berlingske er storkapitalen, der står bag. Den burde måske ikke sidde på så stor en del af markedet, jeg tror ikke, at det er sundt. Men det er et principielt synspunkt, for jeg har ikke et eneste eksempel på, at Berlingske har misbrugt sin indflydelse på de blade, der er med i," siger Arne Mariager.
"Men for mig er pointen, hvis et lokalt dagblad indgår i sådan nogle fusioner, så kan man sikkert godt blive ved at udgive avisen. Men hvis ikke man har den totale beslutningsproces liggende hjemme i eget hus, så tror jeg, at intensiteten forsvinder. Og uden den er vi sgu færdige," siger Arne Mariager.
Betænkeligt
Som lektor i kommunikation ved RUC, Jørgen Poulsen, ser det, er der ét positivt aspekt ved fusionen mellem Århus Stiftstidende og Amts Avisen Randers/Dagbladet Djursland. Man sikrer overlevelsen for en truet avis - lidt endnu.
Men ellers mener medieforskeren, at koncentrationen af aviserne er meget betænkelig. Den nye ejerkreds i det nyoprettede selskab - hvor Det Berlingske Officin har en tredjedel af aktierne - har magten til at regionalisere udgivelserne yderligere og eventuelt lukke den enkelte redaktionelle enhed ned.
Jørgen Poulsen har hæftet sig, at Berlingskes ledelse i gårdsdagens Berlingske Tidende omtaler den østjyske satsning som "en stærk avis" og ikke som to adskilte.
"Det kan være en talefejl. Men hvis planen er, at Amts Avisen i Randers skal have samme udseende som Århus Stiftstidende, så vil det koste læsere. Læserne er meget følsomme over for pilleri ved deres lokale blads identitet," siger Jørgen Poulsen.
Avishistorisk viser det sig, at fusioner koster mellem fem og 20 procent af læserkredsen, påpeger han. Og det er vel at mærke læsere, der ryger helt ud af markedet. Meget få går til en anden avis.
"Man taber kontakten til de lokale, fordi de ofte ikke affinder sig med, at de skal henvende sig med deres sager hos folk, de ikke kender," siger Jørgen Poulsen.
Han er tilhænger af en statsstøtte, der favoriserer de uafhængige aviser, ikke mindst i randområderne. En bevarelse af provinsdagbladene er en forudsætning for at bevare flerheden på avismarkedet, der kan sikre adgangen til en demokratisk debat for flest mulige mennesker.
"Aviser er ligesom opera og ballet. Hvis ikke man gav 90 procent i statsstøtte til de kulturformer, ville der jo ikke blive opført en eneste forestilling. Hvis man vil have lokale aviser og sikre den bredde, der er i bladmønstret i dag, så skal der penge på bordet. De frie markedskræfter kan ikke sikre den pluralitet, der i bladverdenen i dag," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her