Læsetid: 1 min.

Nordirsk fredsproces startklar

26. september 1997

Efter halvanden uges kævl er parterne i Nordirland enige om at forhandle. På mandag begynder de direkte møder mellem arvefjenderne

Lyset brændte til langt ud på aftenen onsdag på Stormont-slottet i Belfast. Men ikke forgæves. Efter syv timers forhandlinger lykkedes det den britiske og irske regering at bringe katolikker og protestanter sammen.
Efter halvanden uges kævl starter fredsforhandlingerne for alvor på mandag, og både de pro-britiske unionister og IRA' politiske gren Sinn Fein vil være til stede. De to regeringer afviste dermed et protestantisk krav om, at bortvise Sinn Fein fra fredsforhandlingerne.
David Trimble, der leder Nordirlands største parti Ulster Unionist Party, mente, at IRA ikke lever op til forhandlingernes princip om fredelige midler og afvæbning af alle paramilitære grupper. Sinn Fein skrev under på principperne i forrige uge, men kun to dage efter sagde IRA, at gruppen ikke følte sig bundet af princippet før en endelig aftale er i stand.
Sinn Fein blev inviteret til forhandlingerne, efter at IRA har overholdt en våbenhvile siden 20. juli i år.
Derfor kom gennembruddet i forhandlingerne også først, da Dublin og London fremlagde en procedure for, hvordan guerilla-bevægelser på begge sider kan aflevere deres våben. Det har været det væsentligste tema under møderne indtil nu, men løsningen med en nedrustningskommission var spiselig for både unionister og Sinn Fein.
Den canadiske general John de Chastelain skal lede kommissionen, der får den følsomme opgave at orkestrere guerillaernes våbenaflevering, som de to regeringer har krævet sker sideløbende med forhandlingerne.
På mandag vil et forretningsudvalg med repræsentanter fra alle partier gå i gang med at lægge et program for møderne, der skal bløde Nordirlands spændte forhold op inden maj, hvor borgerne skal stemme om tilhørsforholdet til Storbritannien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu