Læsetid: 1 min.

Nordirsk fredsproces tæt på sammenbrud

17. september 1997

Loyalister beskylder IRA for bombeangreb og kræver Sinn Fein ud af forhandlinger

Netop som de protestantiske forhandlere var på vej til et sidste afklarende møde om fuld deltagelse i de to dage gamle fredsforhandlinger sprang en kraftig bombe i provinsens sydlige del.
Gemt i en varevogn eksploderede bomben ud for politistationen i byen Markethill; to mennesker blev indlagt med chock og politistationen blev raseret.
Partileder David Trimble fra det største protestantiske unionistparti UUP afbrød straks turen til forhandlingerne i Belfasts Stormont Castle og hastede til Markethill. Her beskyldte han IRA for at stå bag attentatet og krævede, at den britiske regering øjeblikkeligt ekskluderer IRA's politiske gren Sinn Fein fra forhandlingerne.
Sinn Feins tilstedeværelse har voldt store problemer for UUP, der har krævet alle IRA's våben afleveret, før det ville mødes med Sinn Fein. Men mægling fra den britiske minister for Nordirland, Mo Mowland og den amerikanske leder af våbenafleveringskommissionen George Mitchell var tilsyneladende på kanten af succes, da bomben ramte fredsprocessen. Ifølge Trimble har den britiske ministerpræsident Tony Blair lovet ham, at Sinn Fein ekskluderes, hvis det kan bevises, at IRA stod bag bomben. Det afviste IRA imidlertid i et telefonopkald til politiet under anvendelse af kode, der bekræfter opkaldets autencitet.
Nordirlands-eksperten John Ware påpegede i aftes i BBC at det næppe var i IRA's interesse af afspore forhandlingerne. Ifølge Reuters Bureau samler mistanken sig om en radikal udbrydergruppe fra IRA.
Tema side 3:
Fremtiden for
Den britiske Union

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her