Læsetid: 3 min.

Nordmænd lader politikere stege

15. september 1997

Trods en folkefest af en kampagneafslutning er der spænding til sidste minut om udfaldet af dagens valg - nordmændene er mere uberegnelige og tvivlende end nogensinde

Oslo
"I dag er der maratonløb lige her ved siden af os. I aften starter endnu et maratonløb med ecstasy, bræk og flaskeknusning. Hvad har I egentlig tænkt jer at gøre ved det?", spørger en midaldrende mand med en identificerbar topmave gennem mikrofonen.
Opmærksomheden skærpes hos kødranden af mennesker omkring de to politikeres stand under træerne på Karl Johans Gate i det centrale Oslo, hvor kampagnestande kæmper om opmærksomheden med Oslo Maraton. De to politikere diskuterer lidt frem og tilbage, inden de bliver enige om, at den kvindelige partileder skal svare på mandens spørgsmål.
"Vi skal først og fremmest forsøge at forebygge med oplysning, så de unge ikke kommer ud i det ecstasy-misbrug", svarer hun, Valgerd Svarstad Haugland fra Kristelig Folkeparti på endnu et af de mange direkte møder mellem politikere og vælgere i den norske valgkamp.
Klinch med kandidater
Nordmændene tager deres demokrati alvorligt og direkte kontakt og klinch med folket er måden for kandidaterne at skaffe stemmer på hos vore naboer mod nord. Denne sidste kampagnedag inden mandagens Stortings-valg er ingen undtagelse. Traditionen tro afslutter partilederne deres landsomfattende turné med at forsøge at overdøve hinanden på gaden mellem Stortinget og Kongepaladset.
Det marxistisk/leninistiske Rød Valgallianse skruer således op for et anti-racistisk rocknummer, da Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen lige ved siden af træder ud af campingvognen og samler det vel nok største antal tilhørere denne eftermiddag. Et par politibetjente beder dem om at skrue en kende ned, inden Hagen tordner løs og får stort bifald af de mange ældre tilhørere, da han kræver at indvandrerne skal tilpasse sig. Et par autonome råber buuh og giver fingeren, men bifaldet overdøver dem.
Senere ankommer Socialistisk Venstrepartis leder, Kristin Halvorsen, der med en hundrede timers afsluttende turné over det meste af landet i et lejet privatfly har formået at indhente det tab, som meningsmålingerne spåede dette norske svar på det danske SF.
Usikker vælgerkorps
Der er nemlig masser af stemmer at hente hos usikre vælgere i dette års norske valgkamp. 42 procent beslutter sig først under valgkampen, og 44 procent skifter parti i forhold til sidste Stortingsvalg, viser samstemmende undersøgelser fra meningsmålingsinstitutterne.
"Det er det mest spændende valg i mands minde. Partiloyaliteten er ikke stor mere, og den traditionelle højre-venstre skala gælder heller ikke mere. Der er kamp om midten i norsk politik", siger Bent Aardal, professor og valgforsker fra Oslo Universitet.
"I 1957 bestemte kun 10 procent sig under valgkampen. Dengang havde vi ikke valg i Norge, kun genvalg".
Ifølge avisen Aftenposten har mindst 220.000 vælgere endnu ikke bestemt sig, og da også tv, radio og skreven presse er til stede til de fleste valgmøder er der gode muligheder for at hente stemmer helt frem til valgkampens sidste krampetrækninger. Og den eneste partileder som ikke møder folket direkte på Karl Johans Gate er statsminister Thorbjørn Jagland, der i stedet afslutter sin omfattende kampagnetur i Folkets Hus.
Presset Jagland
Jagland har lagt gift ud for sig selv i denne valgkamp ved at sige, at han vil gå af, hvis Arbeiderpartiet får under 36,9 procent af stemmerne. Denne magiske grænse, som svarer til partiets resultat ved sidste Stortingsvalg, gælder også - understreger Jagland - hvis partiet for eksempel i kraft af særlige regionale pladser i Stortinget får flere mandater end de nuværende 65.
"Jagland har haft talrige muligheder for at modificere sit ultimatum med de 36,9 procent. Men han har ikke gjort det. Visdommen i Jaglands strategi er blevet draget i tvivl, men hvis han omvendt komme i mål, vil han blive udnævnt til et strategisk geni", siger Bent Aardal.
Men Jagland har gjort en dårlig figur i de sidste to dage. Særligt i den afsluttende partilederdebat kom han med upræcise påstande, og han anklages nu af flere partier for at lyve. Også denne dag, hvor Carl I. Hagen til stor jubel i mængden siger: "Statsministeren lyver folk lige op i ansigtet".

Reportage side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her