Læsetid: 1 min.

Nye bombe-angreb mod turister i Cuba

6. september 1997

Cubas regering beskylder amerikanske terrorgrupper for at stå bag sommerens bombesprængninger mod turistmål i landet. Den seneste bombe kostede i torsdags det første offer - en italiensk turist - livet

I torsdags døde en 32-årig italiensk turist i forbindelse med en bombesprængning på hotel Copacabana i Havanna.
Øjenvidner siger, at i alt ni bomber eksploderede i Havannas turistkvarter torsdag aften, men de forvoldte kun materiel skade.
Der er endnu ingen grupper eller personer, der har påtaget sig skylden for de bombeeksplosioner, der siden midten af juli har ramt cubanske hoteller.
Cuba har satset stærkt på turisme siden Sovjetunionens fald, da landet dermed mistede en vigtig sponsor.
Bombe under turisme
Sommerens hotel-bomber har derfor også været en bombe under Cubas markedsføring af sig selv som et sikkert land for turister og økonomiske investeringer.
Politiet står uden spor, men det cubanske Indenrigsministerium har - ligesom ved de tidligere attentater - beskyldt anti-cubanske terrorgrupper i USA for at stå bag torsdagens angreb på tre hoteller.
"Disse handlinger er en del af organiserede terroraktioner fra USA, der har som mål at ødelægge vores internationale turisme og påvirke en af landets vigtigste økonomiske sektorer," lød den cubanske reaktion ifølge nyhedsbureauet Reuters.
USA tager afstand
At netop dét skulle være målet, lyder meget sandsynligt for den mest magtfulde eksil-cubanske politiske organisation, Cubansk Amerikansk Nationalforsamling (CANF).
En talskvinde for organisationen, Ninoska Perez, sagde torsdag aften, at den seneste tids bombesprængninger "tydeligvis er en besked til turister, da turisme er diktaturets største indtægtskilde."
"Vi er bestemt kede af, at det har kostet menneskeliv, men det cubanske folk har ret til at kæmpe for deres frihed," sagde Ninoska Perez.
Også USA reagerede på den cubanske melding efter torsdagens bombeangreb.
En talsmand fra Udenrigsministeriet sagde ifølge Reuter, at USA ikke støtter nogen form for voldelig opposition i Cuba.
"USA støtter en fredelig overgang til demokrati i Cuba. Vi tolerer på ingen måde, at vold bruges som et redskab til at opnå denne forandring," sagde talmanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her