Læsetid: 2 min.

Nyrup opfordres til at presse Algeriet

10. september 1997

Danmark bør følge opfordringen og lægge pres på Algeriet via EU, siger Center for Menneskerettigheder

Danmark er det oplagte land til at lægge pres på Algeriet for at standse myrderierne i landet. Det mener lederen af Center for Menneskerettigheder, Morten Kjærum. Men den danske regering har ikke umiddelbart planer om at tage initiativer.
"Danmark er det oplagte land til at tage sagen op i EU. Som det lille land, vi er, er der ingen, der kan beskylde os for at pleje andre interesser eller have en skjult dagsorden. Danmark er samtidig et af de få lande, der tager menneskerettighederne alvorligt og gør noget for, at de pæne ord ikke forbliver ord, men omsættes i handling" siger Morten Kjærum.
Information skrev mandag, at det forbudte parti, Den Islamiske Frelserfronts, FIS' repræsentant i Danmark, Abdelwahed Boughanem, har sendt et åbent brev til statsminister Poul Nyrup Rasmussen og opfordret den danske regering til at bringe massakrerne i Algeriet på FN's dagsorden. I et interview med Information sagde Boughanem, at EU også ville være et godt regi at bringe emnet op i. Målet er at bremse volden mod sagesløse civile og lade en uvildig, international kommission undersøge, hvem der er ansvarlig for massakrerne.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen sagde i går, at Danmark ikke har planer om umiddelbare initiativer: "Disse vil på nuværende tidspunkt ikke føre til noget positivt," sagde ministeren.
"Danmark har udtrykt stor bekymring for de grove krænkelser af menneskerettighederne i Algeriet, både krænkelser fra oprørsstyrkerne og fra regeringens styrker," sagde Niels Helveg Petersen.
Morten Kjærum, Center for Menneskerettigheder, mener det er oplagt, at Danmark tager initiativ til at bryde den tavse politik over for Algeriet, og han understreger, at den internationale udvikling er fordelagtig for en større opmærksomhed mod menneskerettigheder globalt set: "Da EU og 12 nordafrikanske lande, herunder Algeriet, i 1995 indgik den såkaldte Barcelona-aftale, bestod den af tre dele. Den ene var om handel og økonomi, den anden om sikkerhed og den tredje om menneskerettigheder. Hidtil er det kun de to første punkter, der har været opmærksomhed om. EU selv har interesseret sig mest for sikkerheden, mens de nordafrikanske lande og landene i Mellemøsten går mest op i den økonomiske side af sagen. Det er på tide, vi får menneskerettighederne med ind i billedet, og her er Danmark det oplagte land til at presse på," siger Morten Kjærum.

Side 3: Tema: Algeriet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her