Læsetid: 4 min.

Nyrupbog trænger til dobbelttjek

30. september 1997

Information har taget en stikprøve på nogle af de dobbelttjekkede oplysninger i den nye bog om Poul Nyrup Rasmussen. De trænger til et tjek mere

De "dobbelttjekkede" oplysninger i bogen om statsminister Poul Nyrup Rasmussen er ikke helt så tjekkede som bogens forfattere, journalisterne Henrik Qvortrup og Niels Lunde, siger. Søndag sagde de til TV-avisen, at samtlige bogens oplysninger var dobbelttjekkede.
Information har taget en stikprøve ved at ringe til nogle af deltagerne i episoder, der er beskrevet i bogen. Fælles for halvdelen af gruppen er, at de ikke kan genkende bogens beskrivelse og flere siger, at forfatterne end ikke har prøvet at kontakte dem. For at tjekke oplysningerne.

Naturlige detaljer
For at vise statsministerens "vilje til at være med i alt" beskriver forfatterne et møde i 1994 mellem Nyrup, nogle embedsmænd og den daværende chef for forsvaret general Jørgen Lyng. Mødet holdes forud for, at Danmark skal sende en eskadron kampvogne til Tuzla i det tidligere Joguslavien.
I Bogen hedder det at:
"Embedsmændene i Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet ryger i totterne på hinanden, og sagen ender på Nyrups bord. De måbende embedsmænd oplever en statsminister, der diskuterer selv de mindste detaljer i indsatsen.(...) Den daværende forsvarschef, general Jørgen Lyng, er med til mødet. Da Lyng blander sig i diskussionen, kan Nyrup belære landets øverste militærmand om forskelle og ligheder mellem de kampvogne, som henholdsvis den danske fredsbevarende styrke og den franske fredsbevarende styrke bruger. Nyrup har forud for mødet studeret tekniske data for de franske kampvogne."
Sådan husker Jørgen Lyng ikke mødet, og han siger til Information, at journalisterne ikke hare kontaktet ham for at få hans version.
"Jeg oplevede intet ubehageligt og intet belærende på det møde, heller ikke fra statsministeren side. Melodien, der er lagt op til her, kan jeg slet ikke genkende. Hvis det er noget der skal bruges for at bevise et eller andet om Nyrup, så må jeg sige, at jeg opfatter det egentligt som naturligt at man spørger om detaljer, for det var alvorlig beslutning. Og det var seriøst det, der blev spurgt om," siger Jørgen Lyng. Heller ikke tidligere kommitteret i Statsministeriet Henning Lund-Sørensen genkender den episode, han er midtpunkt i.
Han blev forflyttet i begyndelsen af 1997 og i bogen skriver Qvortrup og Lunde, at Henning Lund-Sørensen venter i timer på at komme til at tale med Nyrup, som er til reception. Det sker efter at Lund Sørensen har fået nys om sin forflyttelse gennem medierne og derfor er vred.
"Beskrivelsen i bogen stemmer ikke overens med min hukommelse, og jeg er ikke blevet kontaktet af journalisterne. De har ikke tjekket med mig," siger Henning Lund-Sørensen. Han afviser, at fortælle sin version af episoden.

Løgn
På bogens side 61 står en løgn, siger Informations politiske kommentator Ejvind Larsen, der er nævnt flere steder i bogen. Det første interview med Poul Nyrup Rasmussen i dansk presse blev bragt i Information i 1979, ifølge Ejvind Larsen fordi Nyrup som konsulent i LO øvede betydelig indflydelse på udformningen af den daværende socialdemokratiske ide om økonomisk demokrati (ØD).
Dengang hed LO-formanden Thomas Nielsen og havde ØD som sin kongstanke på linie med Ejvind Larsen. Han beslutter ifølge bogen at gøre et sidste forsøg på at sælge ideen til danskerne ved at få arkitekten bag til at forklare. Den aldeles ukendte Poul Nyrup Rasmussen.
"LO-formanden ved også, hvor han kan få stillet den nødvendige spalteplads til rådighed for en relativt ukendt konsulent. Thomas Nielsen har nemlig en nær allieret i dagspressen: redaktør Ejvind Larsen, Information. Ejvind Larsen støtter i bladets ledere varmt kravet om ØD. Dertil kommer, at både Nyrup og Svend Auken er Ejvind Larsen - Auken er endda Ejvind Larsens svoger," hedder det i bogen.
Til det siger Ejvind Larsen:
"Journalisterne hævder, at Thomas Nielsen i 1979 skulle have overtalt mig til at foranledige et interview med det på det tidspunkt fuldstændig ukendte menneske ved navn Rasmussen i LO.
Det er naturligvis løgn. Information lader sig ikke overtale til at interviewe mere eller mindre ukendte konsulenter. På grund af vores research var vi blevet opmærksom på, at denne Poul Nyrup Rasmussen spillede en afgørende rolle i LO's daværende ØD-strategi. Og derfor fandt vi, at det var nødvendigt at gøre hans navn kendt for en bredere offentlighed. Vi var de første, der opdagede Nyrup som en mand, der øvede indflydelse.," siger Ejvind Larsen. Han tilføjer, at på det tidspunkt var Gunvor Auken ikke hans kone og Svend Auken ikke hans svoger.
Ejvind Larsen kalder sit møde med bogens forfatter Niels Lunde for "mange spildte ord på Balle-Lars".
Information har foruden Ejvind Larsen talt med ialt fem tilfældigt valgte aktører fra bogen.
De tre, som ikke er nævnt i artiklen, har talt med journalisterne og føler sig ikke misrepræsenteret i bogen "Nyrup".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her