Læsetid: 3 min.

På kant med loven

3. september 1997

Politiets meddeler skulle udvise normal hærværks-adfærd under Rømø-aktion, men måtte ikke deltage

Politiet i Esbjerg opererede på hårfin kant af loven, da det under Ri-Bus-konflikten benyttede sig af en meddeler i forbindelse med en meget omtalt hærværksaktion på Rømø.
Gårsdagens afhøring af sagens centrale politividne, den tidligere topbokser, Søren B. Thomsen, ved retten i Esbjerg blotlagde i hvert fald, at den nu 23-årige meddeler Thomas Kjær fik udstukket mildt sagt utydelige retsningslinjer for, hvad han måtte foretage sig under hærværksaktionen uden selv at komme i fedtefadet.
Da hærværket finder sted på Rømø tidligt om morgenen den 3. august 1995, har Thomas Kjær på forhånd informeret Søren B. Thomsen om, at Thomas Kjær og tre andre vil molestrere en 'skruebrækker'-chaufførs bil, og politiet lå derfor på lur umiddelbart i nærheden.
Søren B. Thomsen, der på dette tidspunkt leder politiets efterforskning af en stribe Ri-Bus-relaterede hærværksaktioner, forklarede i retten, at Thomas Kjær ringer til ham om aftenen forinden den 2. august.
Thomas Kjær har på dette tidspunkt i en måned jævnligt leveret oplysninger til politiet. Thomas Kjær er ifølge Søren B. Thomsen panisk angst for at blive afsløret som meddeler, det er derfor vigtigt for ham, at han kan udvise 'normal' adfærd under aktionen.
"Thomas Kjær fortæller mig telefonisk, at han går med derned (til chaufførens hus, red.) og stiller sig et stykke væk, så det ser ud som om, han holder vagt. Jeg siger til ham, at det er meget vigtigt, at han ikke virker som vagt i aktionen," sagde Søren B. Thomsen.
Hvis Thomas Kjær deltager aktivt, bryder han reglerne for, hvad han må som politi-meddeler.
Normal opførsel
"Jeg siger til ham, at han skal opføre sig normalt og løbe fra stedet lige som de andre, når vi griber ind," sagde Søren B. Thomsen i retten.
Den skulle rettens dommer, Peder Christensen, lige have en gang til. Thomas Kjær kan altså ifølge politiassistenten godt gå med de tre andre ned til chaufførens hus midt om natten, men han må ikke aktivt holde vagt.
"Hvis der skete noget ved huset, ville vi anholde alle. Men hvis Thomas Kjær ikke deltog i aktionen, ville han ikke blive anholdt. Der ville i hvert fald ikke komme nogen ud af det," sagde Søren B. Thomsen.
Flere gange under vidneforklaringen understregede den tidligere sværvægtsbokser, at han under hele det månedlange forløb med Thomas Kjær som meddeler sørger for at holde politiledelsen orienteret om, hvilken rolle Thomas Kjær spiller.
Thomas Kjær ender med at blive anholdt under Rømø-aktionen sammen med de tre øvrige hærværksmænd. Ved det første høje pift fra et opskåret dæk vælter politiet frem og har kort efter anholdt alle fire. Søren B. Thomsen forklarede i retten, at politiet fra deres overvågningspost kan se, hvordan Thomas Kjær advarer de andre mod en bil, som dukker op i mørket på Rømø, ligesom han flere gange spadserer forbi 'skruebrækker'-chaufførens hus, som for at se om der er fri bane.
"Det forbavsede mig, fordi jeg havde indskærpet, at han ikke måtte deltage", sagde Søren B. Thomsen under den over fem timer lange vidneforklaring.
Slog gnister
Den høje, atletiske politimand er blevet lagt for had på aktivist-siden for sin optræden under konflikten, og gårdagens retsmøde viste, at sårene fra den langstrakte arbejdskamp fortsat er åbne.
Stemningen blandt tilhørerne pegede nærmest i retning af, at Søren B. Thomsen skulle på anklagebænken og ikke i vidneskranken.
Og Søren B. Thomsen gjorde ikke store anstrengelser for at formilde tilhørerne.
Straks fra morgenstunden gnistrede det i den trofaste gruppe af støtter til de tiltalte aktivister, da Søren B. Thomsen pludselig dukkede op i gangen foran retslokalet.
Den høje politimand kiggede på en gang flabet og trodsigt på støttegruppen og deres medbragte kage- og kaffebord, og støtterne kvitterede med skumlen og hvislende skældsord.
Med Søren B. Thomsens udsagn er bevisførelsen om Rømø-aktionen færdig. Fortsættelse følger først, når forholdet til slut i sagen skal procederes. Thomas Kjærs forsvarer, Helle Lokdam, vil her slå på, at politiet gik for langt i anvendelsen af hendes klient som meddeler, og at han derfor ikke skal straffes for hærværket.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu