Læsetid: 2 min.

Påstand mod påstand i Færøsag

25. september 1997

Færingerne vidste alt om problemer med habilitet, siger justitsministeren - Fantastisk påstand, svarer centralt placeret færing

Færøerne vidste alt om habilitetsproblem i Færø-sag, sagde justitsminister Frank Jensen efter onsdagens samråd i Færø-sagen.
"En fantastisk påstand," siger den centralt placerede færøske politiker Bjørn á Heygum fra Sambandspartiet, der er formand for retsudvalget i den lovgivende forsamling på Færøerne.
"Frank Jensen bliver nødt til at dokumentere sin påstand. Vi må have beviser for, at disse oplysninger er viderebragt. Hvem har fået det at vide. Jeg har som formand for retsudvalget ikke fået noget at vide, ingen repræsentant for Lagtinget har fået noget at vide," siger Bjørn á Heygum til Information.
Den færøske politiker repræsenterede Færøerne i forhandlingerne om håndteringen af Færø-sagen. Heygum accepterede nødtvungent den advokatundersøgelse, som Poul Nyrup Rasmussen insisterede på frem for den dommerundersøgelse, Lagtinget havde ønsket. Forudsætningen for den færøske accept var tillid.
"Tilliden og troværdigheden er blevet undergravet. Vi bliver skuffede, når vi hører sådan noget her. Vi har grund til at tro, at vi har med en modpart at gøre som er reel, ærlig og objektiv i alle henseender. Det er efterhånden ikke min opfattelse efter de nye oplysninger," siger Heygum.
Justitsministeren forklarede onsdag Folketinget, at han ikke kunne se det store problem i, at hans departementchef Michael Lunn ikke fik fortalt Folketinget om et afgørende habilitetsproblem. "En fodfejl," sagde ministeren og henviste til, at færingene var blevet informeret.
"Alle havde oplysningerne, det færøske landsstyre, politikerne på Færøerne og den daværende justitsminister," siger Frank Jensen.
Departementchef Michael Lunn stod på det tidspunkt for forbindelsen til Færøerne. Gennem samtaler med departementchef Finn Normann Christensen for det færøske landsstyre holdt Lunn færingerne underrettet. Det springende punkt er, om Lunn fortalte sin færøske kollega om habilitetsproblemet.
Sagen handler om advokat Michael Rekling, der indstilles til stillingen som sekretariatschef for den undersøgelseskommission, der skal kulegrave Færø-sagen. Indstillingen skete selv om Rekling som advokat har ført en sag for Den Danske Bank, en oplysning Lunn sad inde med. Da banken spiller en centralt rolle i Færø-sagen giver det Rekling et habilitetsproblem.
"Jeg fulgte normal praksis og videregav alt, hvad jeg fik at vide. Alt tyder på, at jeg videregav oplysningerne om Michael Rekling til Finn Normann Christensen i en telefonsamtale den 20. juni," siger Michael Lunn til Information.
Departementchefen påpeger, at han ikke har notater på sin del af telefonsamtalen, hans noter fortæller alene om modpartens reaktioner og spørgsmål.
Onsdag var det ikke muligt at få en kommentar fra Finn Normann Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her