Læsetid: 1 min.

PET åbner sig om gammel praksis

17. september 1997

Journalister skal nu indvillige i, at PET kontrollerer deres fortid, når de skal dække statsbesøg. Journalistforbundet er betænkelig ved den generelle mistanke

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil som noget nyt have journalisters samtykke, når tjenesten tjekker dem i forbindelse med akkreditering til topmøder, statsbesøg og lignende. Hidtil har PET kontrolleret journalister uden at spørge først.
Det er kun ved store begivenheder som internationale topmøder og statslederes besøg, at sikkerhedsforanstaltningerne er så skærpede, at journalister skal have en speciel tilladelse for at dække begivenheden. Journalisten sender en anmodning til Udenrigsministeriet, der sender oplysningerne videre til PET.
Chef for nyhedssektionen i Udenrigsministeriet, John Høst Schmidt, siger: "Det har altid været sådan, at politiet har fået de navne, der blev indgivet til os. Og jeg tror også, at journalister altid har vidst, at de navne vi fik ind ved akkrediteringsanmodninger gik til politiet."
Bill Clintons sommerbesøg i Danmark var den første begivenhed, hvor journalister skulle skrive under på, at PET måtte gå i politiets registre for at lede efter bomber i journalistens fortid. Journalister, der ikke vil give lov til et sådan sikkerhedstjek, er automatisk udelukket fra at dække besøget.
Meget betænkeligt
Dansk Journalistforbund kan hverken lide den gamle eller den nye procedure.
"Hvis der er begrundede mistanker om, at en journalist har forbindelser til terrororganisationer, skal PET selvfølgelig have mulighed for at kontrollere vedkommende. Men jeg er meget betænkelig ved, at man generelt går ind og laver sikkerhedstjek," siger formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Poulsen.
Og det ændrer den nye åbne procedure ikke på.
"Jeg finder det betænkeligt, at en journalist, der ikke vil mevirke til, at PET laver et sikkerhedstjek, automatisk udelukkes en akkreditering. Vedkommende kan have en principiel grund til ikke at give adgang til et sikkerhedstjek, men derfor behøver journalisten ikke at være potentiel terrorist," siger journalisternes formand.
Lars Poulsen vil tage kontakt til Justitsministeriet for at få præciseret, hvad det er for nogle oplysninger, PET ønsker at indhente.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu