Læsetid: 2 min.

R: Auken skal slås mod gensplejsede planter

11. september 1997

EU-Kommissionen vedtog i går, at Østrig skal ophæve forbudet mod genmajs.
De radikale mener ikke, at Danmark har støttet Østrig nok

"Jeg må da indrømme, at jeg beklager, at Danmark ikke i højere grad har støttet Østrig i denne sag," siger den radikale miljøordfører Elsebeth Gerner Nielsen med direkte adresse til energi- og miljøminister Svend Auken (S).
Elsebeth Gerner Nielsens kommentar falder efter at EU-Kommissionen med miljøkommissær Ritt Bjerregaard i spidsen i går besluttede, at Østrig skal ophæve det forbud mod den gensplejsede majs, som landet selvstændigt indførte i februar. Et forbud som Italien og Luxembourg senere fulgte. Den gensplejsede majs er blandt andet gjort modstandsdygtigt mod sprøjtemidlet Basta og har samtidig fået indsat det såkaldte Bt-gen, der gør planten i stand til at afvise skadelige insekter. Østrig har ikke været i stand til at bevise, at genmajsen udgør en risiko for hverken mennesker eller miljøet. Dermed kan landet ikke forbyde majsen ifølge EU's regler.
Elsebeth Gerner Nielsen mener ikke, at miljøministeren gør nok for at ændre reglerne i EU, så et land kan indføre forbud mod eksempelvis gensplejsede planter med andre begrundelser end rent videnskabelige. Selv ville hun gerne kunne sige nej med den begrundelse, at gensplejsede planter som majs binder landbruget til en fortsat afhængighed af sprøjemidler og den kemiske industri. Sådanne begrundelser kunne have hjulpet Østrig i denne sag og Danmark i lignende sager. Svend Auken har tidligere forsøgt at rejse spørgsmålet om diskussionen om legitime grunde til at udstede forbud i ministerrådet, men uden held.
"Der er ikke andet at gøre end at forsøge igen. Danmark må fortsætte med at kæmpe for at få indført nye regler, og vi står næppe alene efter at Østrig er kommet i denne situation," siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Gensplejsning og dåser
Hun mener, at Svend Auken skal fortsætte med at gøre Danmarks mening gældende og ikke opgive, fordi "vurderingen i ministeriet er, at det ikke nytter."
I øjeblikket er et nyt direktiv om markedsføring af gensplejsede planter til forhandling i EU. Denne anledning vil Elsebeth Gerner Nielsen gerne have, at Svend Auken benytter til at kæmpe for ændring af procedurerne omkring landes ret til at forbyde gensplejsede produkter.
"Sagen om gensplejsede produkter er langt vigtigere end dåsesagen, for hvis Danmark for eksempel siger ja til markedsføring af den gensplejsede, Roundup-resistente foderroe, så er det sikkert, at vi er nødt til at sige ja til en række andre afgrøder. Konsekvensen er, at vi kommer til at sprøjte hele Danmark og hele Europa til med Roundup, Basta og andre midler på et tidspunkt," siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Det har ikke været muligt at træffe Svend Auken for en kommentar, men i dag er han af Miljø- og Planlægningsudvalget kaldt i samråd om hans beslutning om at give grønt lys for den Roundup-resistente foderroe. Sagen om Østrig ventes også taget op i samrådet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her