Læsetid: 4 min.

Radikal Ungdom: Partiet er gået totalt i stå

19. september 1997

De radikale har ikke meget at byde på lige nu, mener både de unge radikale og andre i baglandet. Partiet er simpelthen gået i stå - og en stor del af grunden er regeringssamarbejdet

"Der er meget stilstand i partiet. Vi er simpelthen gået i stå," siger formanden for Radikal Ungdom (RU) Anders Thomsen til spørgsmålet om, hvor de radikale befinder sig i øjeblikket. Han taler ikke om RU men om moderpartiet Det radikale Venstre.
Næstformanden for RU, Christian Brix Møllers diagnose lyder ikke meget bedre: "Der er ikke så meget at byde på - det kunne der være, men det ser absolut ikke sådan ud," siger Christian Brix.
De mener begge, at de store radikale visioner mangler, og at det blandt andet er fordi, valgkampen er gået ind.
Og de to unge radikale bakkes op af flere i moderpartiets bagland - men kun når det er uden navns nævnelse. Samlet lyder vurderingen, at radikal politik stort set er fraværende i debatten i dag, og at en stor del af grunden ligger i regeringssamarbejdet. Der skal ske noget snart, hvis de radikale skal ses som andet end et "vedhæng" til Socialdemokratiet, mener RU.
"Jeg tror, de radikale folketingsmedlemmer dukker sig og lader være med at spille ud med vores politik, fordi de er bange for, at det bliver højrefløjen, der vinder næste valg. I angst for at Uffe og Anders Fogh tager over, holder partiet kæft og kommer med intet selvstændigt," siger Christian Brix, og hans formand uddyber: "Medlemmerne mener, at vi skal give socialdemokraterne en chance for et godt valg, for vi har lovet os væk til dem. Derfor må det ikke se ud som om, der er splid mellem regeringspartierne. Taktikken kører i øjeblikket på, at Socialdemokratiet ikke må tabe næste valg - mere end at vi skal vinde," siger Anders Thomsen.
De to er enige om, at det er dårlig taktik, og de efterlyser flere radikale udmeldinger. Nok også fordi, at "socialdemokraterne løber fra regeringsgrundlaget", som en af dem siger.
"Kløften mellem de radikale og socialdemokraterne bliver større og større, for med de seneste dages udmeldinger fra Socialdemokratiet om eksempelvis flygtninge- og boligpolitikken, der skal strammes, bevæger det store regeringsparti sig væk fra de radikale," siger Christian Brix.
Han mener, at socialdemokraterne prøver at hamle op med Venstre og konservative for at skaffe flere vælgere, men i samme takt bliver de radikale mere og mere klemt. Og at der dermed i virkeligheden ikke er mange områder, partiet kan profilere sig på.
Skaber surhed
Hos det radikale bagland lyder der også hårde toner - de radikale er helt væk i debatten. Og derfra lyder forklaringen på, hvorfor spliden mellem de radikale og socialdemokraterne kommer op igen og igen, at det er fordi de radikale ministre mere er sammen med de socialdemokratiske topministre end med den radikale folketingsgruppe.
Dermed bliver gruppen hele tiden briefet om beslutningerne, efter de er taget, og det skaber surhed.
Samlet lyder meldingen, at der ingen visionær politik er, fordi partiet reagerer på andre partiers udspil, i stedet for selv at komme med udspil, og at sager som somalier- og flygtningedebatten har vist "den radikale tornerosesøvn." Det er et problem, fordi folketingsgruppen har en stor betydning for formuleringen af den radikale politik, lyder det.
Løsningen er, at den radikale profilering skal i højsædet - og gerne med organisationens hjælp.
De to unge radikale ser gerne, at det bliver på velfærdsområdet, som de mener, er meget forsømt. "Og det er velfærdssamfundet, debatten drejer sig om i alle partier i øjeblikket," siger Anders Thomsen.
Netop velfærdssamfundet kom det radikale sommergruppemøde med et udspil om - men det er ikke godt nok, mener de unge.
"Der stod ingenting i velfærdsoplægget. Det var en afskrift af 'Danmark som foregangsland', og der står ikke noget om, hvordan de smukke mål skal nås," siger Christian Brix.
Anders Thomsen mener, at den radikale organisation ikke er kommet med et udspil i stedet, fordi folketingsgruppen har holdt debatten nede og lovet, at gruppen ville komme med noget. "Men det er langt hen ad vejen bare justering af de bestående systemer," siger han.
Opgør med kasserne
Både formanden og næstformanden har nogle konkrete bud på, hvad partiet burde fokusere på i velfærdsdebatten. Og RU har et oplæg klar til deres eget landsmøde i oktober. Indtil da vil formanden Anders Thomsen 'nøjes' med at give de radikale en opsang på landsmødet i weekenden.
"Vi er nødt til at have en servicereform med en markant nedsættelse af skatten for de lavestlønnede - det vil give 3-400.000 nye jobs i servicesektoren. Det nytter ikke noget, at der er et a- og et b- hold. Vi må fokusere på, hvordan vi får fuld beskæftigelse."
"Derudover vil vi have et frit pensionskassevalg, så man kan sikre, at folk føler, de har noget at skulle have sagt og tager et ansvar. Og så skal man gøre op med kassetænkningen og indføre Socialkommissionens gamle forslag om et enstrenget system, så det bliver lettere at komme i arbejde igen, hvis man bliver arbejdsløs," siger Anders Thomsen.
Christian Brix vil gerne have, at de radikale fokuserer på skattereformen - og der er mærkesagerne øgede grønne afgifter, højere ejendomsbeskatning og fjernelse af fradrag på kontingenter til arbejdsløshedskasserne.
"Men hvis vi går ud med disse radikale mærkesager, kan socialdemokraternes vælgere nemt blive sure og flygte, og så har vi problemet."
Kort sagt mener de to unge radikale, at det ikke er kedeligt at være ung radikal for øjeblikket, men at det "er kedeligt at være med i moderpartiet uden profil."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her