Læsetid: 2 min.

Radikale vil droppe bistand til flygtninge

30. september 1997

Integrationen fungerer kun, hvis flygtningene lærer at klare sig selv på det danske arbejdsmarked, mener flygtninge-ordfører Henrik Svane

De radikales flygtningeordfører Henrik Svane vil droppe bistanden til flygtninge. Årsag: Systemet har spillet fallit. Og mange flygtninge hæver bistandshjælp år efter år, fordi de aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet og i det danske samfund.
"Vores system gør flygtninge til klienter fra det øjeblik, Danmark har accepteret deres ansøgning om asyl. Det er helt forkvaklet, at alle flygtninge får at vide, at de ikke kan klare sig. Og så får de en tur ind i systemet," siger Henrik Svane.
Dermed forsøger Henrik Svane at flytte fokus i dagens debat om flygtninge og indvandrere fra Pia Kjærsgaards yndlingstema, antallet af flygtninge, hen til en diskussion af integrationspolitikken. Ét af de emner, der vil komme til at tegne det kommende års politiske debat, både inden for og uden for Christiansborgs mure.

Ny lov på vej
Inden for murene har Poul Nyrup Rasmussen placeret udviklingen af en ny integrationspolitik på listen over det kommende års katalog over lovinitiativer. I følge Informations oplysninger vil statsministeren omtale integrationspolitikken i sin tale ved Folketingets åbning i næste uge.
Uden for Christiansborg har Venstre-formanden Uffe Ellemann-Jensens bebudet, at flygtninge- og indvandrerpolitikken bør være et særligt tema i den kommunale valgkamp.
Nu følger de radikale trop. Den nyvalgte landsformand, Johannes Lebech frygter, at det lille regeringsparti i kampens hede vil blive forvekslet "overbløde danskere, der støtter at asylsøgere uden berettiget adgang til asyl får opholdstilladelse i Danmark".
"Jeg er træt af, at de radikale er i defensiven og vil meget hellere sætte gang i en offensiv strategi i diskussionen af flygtninge og indvandrerpolitikken," siger Johannes Lebech.
Dermed har den radikale landsformand givet overskriften til en ny-orientering af den interne debat i det parti, der mere end noget andet identificeres med en liberal flygtningepolitik.

Skal klare sig selv
Men Johannes Lebech vil som Henrik Svane ikke diskutere, hvor mange flygtninge, der kommer til Danmark, men hvordan de bliver behandlet, når de først har fået opholdstilladelse.
"Vi må gøre op med følelsen af, at flygtninge- og indvandrerpolitikken kan være et ubehageligt emne. Hvis ikke vi tager diskussionen op og er alt for defensive, så løber Pia Kjærsgaard med hele debatten," siger den radikale partiformand.
Ligsom Lebech mener Henrik Svane, at hovedproblemet er, at alt for mange flygtninge aldrig komme ud på arbejdsmarkedet.
"Flygtninge har svært ved at lære noget som helst om det danske samfund, hvis de kun går for sig selv. Mit mantra er, at flygtningene skal sikres en plads på arbejdsmarkedet, så vi med det samme vænner flygtninge til den måde, det danske samfund fungerer på," siger Henrik Svane.
Den radikale politiker vil derfor udskifte den nuværende bistandshjælp med en såkaldt integrationsydelse, som flygtninge kan modtage "indtil de kan klare sig selv".
Præcis hvordan denne ydelse skal kobles til et eventuelt aktiviseringskrav har Svane endnu ikke udtænkt.
En ny radikal politik skal imidlertid sikre at flygtninge;
*får et arbejde, så de "kan tjene deres penge selv."
*lærer både skrevne og uskrevne regler, så de ved, "hvad danskerne forventer af dem"
*modtager undervisning i dansk og samfundslære
*får bearbejdet opfattelsen af deres hjemland under en overskrift Henrik Svane kalder "forsoning".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her