Læsetid: 2 min.

Radikalt krav om etik i Danida

22. september 1997

Danida skal forpligtes til kun at indgå kontrakter med firmaer, der overholder regler om menneskerettigheder og arbejdsvilkår

Inden for det næste år regner de radikale med at Danida har fået et politisk pålæg om kun at indgå kontrakter med virksomheder, der også i udlandet overholder de regler om menneskerettigheder, arbejdsvilkår mv., som Danmark internationalt har underskrevet.
"Dansk erhvervsliv må erkende, at man ikke kan have en officiel dansk moral og så en virksomhedsmoral, der er diametralt modsat," siger den radikale gruppeformand Jørgen Estrup til Information.
Dermed vil en lang række danske virksomheder, der nu opererer udenlands uden at tage højde for etikken, skulle ændre adfærd for at få aftaler med staten.
Jørgen Estrup og en arbejdsgruppe - der også tæller eksperter på international handel - ønsker, at dansk erhvervsliv erkender, at de ikke kan drive virksomhed hverken i Danmark eller udlandet uden at have en etik. Og hvis ikke de erkender det, skal det koste dem rent økonomisk, mener han. Indtil videre i hvert fald for de virksomheder, der udfører arbejde for staten. Men Jørgen Estrup ønsker også, at resten af dansk erhvervsliv følger efter. Estrup mener, at de danske virksomheder, der ikke overholder menneskerettighederne, når de arbejder i udlandet, skader Danmars image.
"Internationalt er der en konflikt, når Danmark arbejder for menneskerettighederne i eksempelvis relation til Kina og Burma og så ser man bagefter danske virksomheder gå ud og sige, at det kan de ikke tage højde for så længe de ikke har fået et egentligt forbud," siger Jørgen Estrup til Information.
Han afviser ikke en lovgivning på området over for virksomhederne, men han mener, at det vil blive svært at lovgive om etik. Derfor vil han begynde med Danida.
"Området er bedst tjent med at starte med en dialog og prøver på at finde en forståelse," siger Jørgen Estrup.
Han ønsker sig en frivillig 'grundlov' - et sæt spilleregler på etikken - for hvordan virksomheder optræder i ømfindtlige følsomme sager, hvor det drejer sig om politiske styrer, der ikke er parat til at leve op til de danske normer.
Dansk er hvervsliv er også selv begyndt at røre på sig i forhold til etik efter at sommerens debat bød på danske virksomheders arbejde i Burma. Og Dansk Industri har inviteret til en konference om emnet i begyndelsen af oktober.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her