Læsetid: 2 min.

Redningsnet eller fælde

1. september 1997

Myggenet dyppet i insektgift. Er det den relativt enkle, men effektive kur mod malaria?

Mens nogle forskere er ved at indlede en kostbar kortlægning af hele malaria-parasittens arvemasse i håb om at bane vej for en gensplejset vaccine, og andre vil lave en gensplejset myg, der kan afvise parasitten, så er sundhedsarbejdere i Afrika blevet tilført ny optimisme over resultaterne med den lavteknologiske beskyttelse, der kan opnås ved at hænge et myggenet rundt om børns og voksnes senge.
WHO anslår, at den konsekvente brug af myggenet dyppet i sprøjtegift kan redde 500.000 afrikanske børn fra malaria årligt, og ugemagasinet The Economist gik i sidste uge så vidt som til på lederplads at anbefale en storstilet indsats for myggenettene.
"Ildelugtende myggenet er næppe noget, man kan føre glamourøse kampagner for. Men de kan forebygge mere lidelse end mange, mere fashionable - og dyrere - behandlinger," skrev bladet.
Som sædvanlig er der imidlertid forbehold at tage. Praksis efter flere års afprøvning af myggenettene i Gambia viser, at den fattige befolkning sjældent har råd til at investere i net og insektmidler. I 1993 uddeltes insektmidlet permethrin gratis, og efterfølgende viste 80 procent af alle anvendte myggenet sig at være imprægnerede med midlet, dvs. de var effektivt beskyttende. Da man året efter introducerede en beskeden pris på insektmidlet, faldt andelen af imprægnerede net imidlertid straks til 16 procent.
Undersøgelser i Ghana fortæller, at mødre med små børn hyppigt vasker myggenettene - fordi børnene griser dem - hvorved insektmidlet forsvinder. Så selv om nettene bruges, er beskyttelsen ofte reduceret.
Boomerang-effekt
Det alvorligste og mest kontroversielle spørgsmålstegn ved myggenettene sættes af de britiske forskere Bob Snow og Kevin Marsh, der arbejder ved Kenya Medical Research Institute i Nairobi.
Snow og Marsh hævder, at man ved at bruge myggenet til at beskytte spædbørn mod malaria hæmmer opbygningen af børnenes egen modstandskraft mod sygdommen, hvorfor en forøget andel af dem vil dø af sygdommen, når de blever ældre. Forskerne, som for nylig offentliggjorde deres synspunkter i det medicinske tidsskrift The Lancet, har hæftet sig ved malarialægers erfaring for, at de værste tilfælde af sygdommen er sjældnere i områder, hvor børn udsættes intenst for malariamyggen, end i områder hvor infektionsrisikoen er moderat.
Det billede har de nu bekræftet statistisk ved at undersøge antallet af malarieramte børns hospitalsbesøg i områder med forskellige grad af infektionsrisiko i Gambia og Kenya. Tallene tyder på, at spædbørn, der udsættes kraftigt for myggen, opbygger en naturlig modstandskraft, der senere gør dem i stand til at klare fornyede infektioner. På den baggrund advarer de mod ukritisk brug af nettene.
Andre malarialæger kalder Snow og Marsh' tese "uansvarlig".
Når alt kommer til alt, er sandheden nok, at malariasygdommen er et kompliceret medicinsk-økologisk fænomen, som der måske kan findes strategier mod, men givetvis ingen enkle eller enkeltstående. jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu