Læsetid: 3 min.

Regeringen overvejer at hæve olieskat

3. september 1997

Både regeringen og Vestrefløjen mener, at staten tjener for lidt på Nordsøolien

Enhedslistens ønske om at beskatte den danske Nordsøolie hårdere bliver taget alvorligt af regeringspartierne. Også SF er umiddelbart lydhør over for ideen. Men de borgerlige partier slår syv kors for sig.
Nordsøolien er blevet en politisk interessant sag, efter at Information i går kunne afsløre, at både Hollands, Storbritanniens og Norges statskasser får flere penge ud af hver liter Nordsø-olie, end Danmark gør.
Nu eller aldrig
"Det er interessant, at der åbenbart er en stor forskel imellem den måde, vi olielande beskatter naturrigdomme på, og at vi ligger i den lave ende. Derfor vil vi granske sagen", siger den radikale miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen til Information.
"Det er oplagt at beskatte olien, for det er jo en kapital, der forsvinder. Og afgifter kan også være en måde at stille miljøkrav på. Derfor vil vi undersøge sagen nøjere".
Også den socialdemokratiske ordfører på området Henning Gjellerod er parat til at se på, hvor mange penge blandt andet Mærsk tjener på at hente råolie op fra Nordsøens undergrund.
"Jeg vil gerne være med til at se på, hvor stor en beskatning, olieudvindingen kan bære, og undersøge, hvor meget blandt andet Mærsk tjener i dag", siger Henning Gjellerod. Men samtidig understreger han, at beskatningen ikke må blive så barsk, at Dansk Undergrundskonsortium, DUC, ikke kan tjene penge på olie og gas-udvindingen.
"Når man arbejder med private operatører, så er man sgu´ nødt til at give dem lov at tjene penge", siger han. "Ellers må statens selv stå for udvindingen".
Gjellerod mener, at det indtil nu har været til stor fordel for Danmark, at olieudvindeingen har været på private hænder.
"Mærsk har jo udviklet en boreteknik, hvor de udnytter al den olie, der er, ved at bore vandret, og det er de verdensmestre til. Dén teknik, tror jeg ikke de havde haft modet til at udvikle, hvis ikke de havde haft mulighed for at tjene penge på de", siger han.
"Derfor er det hele tiden et spørgsmål om, hvike betingelser vi skal give virksomhederne for, at det bliver attraktivt for dem at være i Nordsøen".
Iøvrigt mener Henning Gjellerod ikke, at man umiddelbart kan sammenligne Danmarks, Storbritanniens og Norges olieproduktion.
"I forhold til Norge er vi kun en lilleput. Alle de penge, den danske stat til nu har tjent på olien, svarer til, hvad én norsk bore- og produktionsplatform koster. De er nu verdens andenstørste eksportør af olie. Det er helt andre dimensioner, de kører efter, og så har de iøvrigt statslig organisering. Derfor kan de trække de penge ud af olien, de vil.
I SF er man også parat til at trække flere penge i land fra Nordsøens olie og gas.
"Vi er enige i, at der er muligheder for at finde flere offshore-penge", siger Jes Lunde, SF's finanspolitiske ordfører.
"Vi har foreslået, at offshore-aktiviteten i Nordsøen bliver omfattet af CO2-afgiften, hvilket ville give staten et pænt beløb i kassen. Men vi er da klart interesserede i også at kigge på andre forslag", siger han. Især så Jes Lunde gerne at statens indtjening blev forhøjet på en måde, der tilgodeser miljøet. "Vi så helst, at det samtidig kan lade sig gøre at reducere CO2-udslippet", siger han.
Borgerlig modstand
Til gengæld er der borgerlig modvilje mod at hente flere penge i undergrunden.
Om kort tid fremlægger Venstre og de konservative et fælles finanslovsudspil fuldt af besparelser og uden nye skatter.
"Der er faktisk et hul i statskassen. Men nye afgifter eller skatter er ikke vejen frem. Heller ikke på olien. Det er besparelser, der skal til for at få statsbudgettet til at hænge sammen", siger Pia Christmas-Møller, de konservatives finansordfører. "Det er typisk socialistisk politik, at man bare vil finde nye skatteobjekter. Det får en kold skulder fra os".
- Men Danmark har lavere afgift på olie- og gasudvindeingen end de lande, der omgiver os?
"Så er det et af de få punkter hvor vi udmærker os ved et lavere afgiftstryk. Det kunne være, at de andre landes afgifter var for høje", mener Christmas-Møller.

Tema side 3:
Staten gled i olien

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu