Læsetid: 2 min.

Ri-Bus-vidner har svært ved at huske

18. september 1997

Retten i Esbjerg har taget hul på bagmands-tiltalen i Ri-Bus-sagen. Problemerne med hukommelsen er taget til, siden retten tog hul på sagens hovedforhold

Det kniber med hukommelsen ved retten i Esbjerg.
Tre af fem vidner havde igår svært ved at huske, hvad de for to år siden har forklaret politiet om begivenheder i forbindelse med Ri-Bus-konflikten.
Og to vidner mente ganske enkelt, at de ikke har sagt som nedfældet i politirapporterne, og at rapportskriverne har manipuleret med deres udsagn.
Anklageren, vicepolitimester Karsten Laub, undrede sig over, hvorfor vidnerne har skrevet under på rapporterne, hvis der har været tale om manipulationer, og han fik det svar, at politiet havde lagt ord i munden på vidnerne og presset på under timelange afhøringer for at få dem til at sige bestemte ting.
Samtlige gårsdagens vidneudsagn havde det til fælles, at de nu - trods ihærdige fiskerier fra anklagerens side - fremstod som renset for belastende materiale mod de tre Ri-Bus-aktivister på anklagebænken.
"Der er ingen fisk i den sø, du har snøren ude i," bemærkede et vidne, et medlem af den københavnske Ri-Bus-støttekomité, til anklageren.
Følte medlidenhed
Problemerne med hukommelsen er taget til, siden retten tirsdag tog hul på det omstridte bagmands-punkt i sagen. Sagens hovedforhold, hvortil over halvdelen af de indkaldte godt 100 vidner skal give forklaring.
Bagmands-tiltalen udpeger aktivisterne Peter Kleist, John Andersen og Thomas Kjær som de koordinerende kræfter bag et ikke nærmere præciseret antal hærværksaktioner under konflikten.
To af de tre tiltalte - John Andersen og Peter Kleist - er tidligere blevet udpeget som hærværksbagmænd af den tredje tiltalte, Thomas Kjær, der tidligere fungerede som meddeler for politiet.
Thomas Kjær har for længst trukket den forklaring tilbage og gentog tirsdag, at han blev presset af politiet og navnlig sin kontaktperson, politiassistent Søren B. Thomsen, til at fyre beskyldninger af mod John Andersen, Peter Kleist og Bjørn Marcher - sidstnævnte er i dag ikke tiltalt for bagmandsvirksomhed.
Baggrunden for angiverierne forklarede Thomas Kjær som et ønske om at gøre Søren B. Thomsen glad.
"Jeg følte medlidenhed med Søren," sagde Thomas Kjær i retten.
Venter på Højesteret
Det kan vise sig, at de seneste dages forklaringer i retten bliver helt uden betydning.
Både Højesteret og Vestre Landsret har afvist en begæring fra forsvarerne gående på, at retten burde vente med bagmandspunktet, indtil Højesteret har taget stilling til, om ordlyden i tiltalen opfylder de formelle krav til anklageskrifter.
Men med de øvrige 26 anklagepunkter færdigbehandlede - på nær nogle detaljer - tog man hul på hovedforholdet, mens Højesteret vurderer spørgsmålet.
Det er uvist, hvornår kendelsen ligger klar. Meldingen fra Højesteret er, at der "ikke vil gå måneder".
Går kendelsen anklageren imod, betyder det, at tiltalepunktet falder bort. I det tilfælde vil de seneste dages arbejde i retten være spildt, og de afgivne vidneudsagn vil være at regne for ingenting.
Sagen fortsætter mandag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu