Læsetid: 3 min.

Ros og ris til Kina

19. september 1997

Verdensbanken regner med fortsat fremgang i Kina, men ønsker bedre forhold for folk på landet

Verdensbanken roser Kinas Kommunistiske Parti for "modige reformer", men frygter, at stigende ulighed kan true væksten. Også Valutafonden IMF's direktør Michel Camdessus roser partiet efter dets kongres: "Det har sat fingeren på de næste års vigtigste udfordring, nemlig omdannelsen af statsvirksomheder til effektive firmaer."
Men i forbindelse med de to institutionernes årsmøde i Hong Kong advarer Verdensbanken, at Kinas fremgang og stabilitet kan blive truet. Det kan for eksempel ske, hvis der ikke bliver færre fattige, står der i bankens årsrapport.
"De fattige bor stort set alle sammen på landet, og de er dårligt uddannede", siger bankens talsmand Jakob Kolster. "Det er derfor, vi skal samarbejde med Kina om at satse på de to områder".
For 20 år siden var Kina et af verdens fattigste lande; 80 procent af befolkningen levede for mindre end én dollar om dagen. Tyve år med konstant økonomisk vækst har halveret antallet af fattige; idag er Kinas verdens hurtigst voksende økonomi med en årlig vækst på mere end ni procent.
Mens der er 12 millioner fattige i Kinas byer, er der 270 millioner fattige på landet. Hovedparten er koncentreret i den vestlige del af landet, hvor jorden er dårlig. Her bør den kinesiske regering investere i bedre mekanisering, vandforsyning, veje, elektricitet, skoler, sundhedsklinikker, siger Verdensbankens årsrapport. Banken selv støtter bl.a. følgeindustrier i landdistrikternes byer.
Den kinesiske regering kan bl.a. finansiere investeringerne på landet ved privatiseringen af de mere end 300.000 statsvirksomheder. 44 procent af virksomhederne giver underskud, som staten fylder op via sine statsejede banker.
Mens der fortsat bliver færre fattige i Asien, så bliver de rige meget rigere. Jakob Kolster siger, at bankens folk "har en fornemmelse" af stigende utilfredshed i flere asiatiske lande, over en meget lille magtklikens voldsomme berigelse i de seneste år.
"Det gælder især Thailand, men det bærer samme vej i Kina. Det er ikke en misundelse over, at den ingeniøruddannede tjener godt, eller at en lokal erhvervsmand er blevet rig. Det er forargelsen over den kolossale rigdom, som den allerøverste hele eller halve procent har raget til sig".
En af de vigtige områder, banken har sat sig for at ændre, er finansinstitutionerne i Kina og Sydøstasien. Der er intet obligationsmarked, der kan sørge for langtidsfinansiering og næsten ingen handel på aktiemarkederne, så virksomheder er alle henvist til bankerne. Og deres lån har en høj tendens til at havne hos en meget lille veldefineret klike.
Fattigdom truer væksten
Verdensbankens årsrapport gennemgår kloden og konstatere, at det stort set går godt: "Vækst er godt", siger Jakob Kolster. "Det er det vigtigste. Dernæst siger vi, at fattigdom og stigende ulighed skal der gøres noget ved. Det kan true væksten".
Verdensbanken har derfor for de kommende år sat sig for at give regeringerne støtte til at bekæmpe både fattigdom og ulighed. Til den ende har den først og fremmest genopdaget landbruget; "efter nogle katastrofale projekter i 1960'erne har vi stort set ikke beskæftiget os med landområderne; det går vi nu i gang med i stor stil".
Valutafondens årsmøde åbnede i går, og Verdensbankens følger i næste uge. Gennem en stribe seminarer og forskningsdokumenter vil de to møder åbner først og fremmest fokusere på Østasien. I et af dokumenterne, Hvorfor har Kina så stærk en vækst? fremhæver forfatterne, at den kinesiske vækst først og fremmest er skabt ved at åbne for små virksomheder på landet.
"Før reformerne i 1978 arbejde fire ud af fem kinesere i landbruget. I 1994 er tallet én ud af to. Reformerne udvidede ejendomsretten på landet og åbnede for et kapløb om at danne små virksomheder på landet", hedder det i rapporten.
Samtidig åbnede Kina for udenlandske investeringer, og kun USA modtager større udenlandsk investering.
Op til mødet har Verdensbanken produceret en 7-binds analyse af Kina - China 2020. I forordet konkluderer Verdensbanken optimistisk: "Foreløbig har Kinas ledelse valgt reformer frem for inaktivitet. Vi har al mulig grund til at tro, at det vil den fortsætte med".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu