Læsetid: 5 min.

Så nakkehårene rejste sig

2. september 1997

Kapverdianske Cesaria Evora tryllebandt et totaludsolgt Store Vega med sin
dejlige røst

koncert
Udenfor er det så småt begyndt at lugte af efterår. Her indenfor i Store Vega er temperaturen behagelig. Men luften dirrer. Stemningen er fortættet.
"Hun er kommet," lyder det lettet fra anden række: "jeg så hende gå ude i forhallen og skrive autografer for et øjeblik siden."
Publikum venter spændt på det øjeblik, hvor Cesaria Evora - Kap Verdes ukronede morna-dronning - vil betræde scenen med sine aldrig oversete bare fødder. I juni sidste år måtte mange fans gå skuffede hjem, da koncerten under Images of Africa '96 blev aflyst i sidste øjeblik: Cesaria var ikke nået frem. Akut sygdom havde stoppet hende.
Men jo, det er sandt. Denne gang lykkes det. Cesaria Evora er i København, og hun glæder sig til at møde sit danske publikum, fortæller hun mig, da jeg tidligere på dagen møder hende på hotellet. Og Cesaria, der netop har rundet de 56, er i fin form: hun er tilbage på banen efter en velfortjent pause på en lille måneds tid hjemme i Kap Verde. Den sidste turné var lang, og der venter endnu 3 1/2 måneds rejseliv forude. For Cesaria Evora er en efterspurgt dame - ikke mindst i USA og Frankrig. Og skal man dømme efter billetsalget til lørdagens koncert, så har hun også en stor fanskare i vores eget lille land. Store Vega er fyldt til bristepunktet.
Tæt kontakt
En varm, tropisk brise fylder rummet, da Cesaria kommer ind på scenen og begynder at synge. Hurtige guitarer, frække cavaquinho'er (lille fire-strenget guitar), saxofon og piano svøber sig om Cesarias smukke stemme.
Publikum er med fra starten og kontakten til og fra scenen er tæt. Cesaria småsnakker og leger med musikerne - og med sit publikum, som stortrives sammen med hende. Og sådan går det slag i slag. Cesaria charmer sig gennem koncerten: indimellem flækker hun i et dejligt grin, hun spiller op til musikerne, danser, byder publikum op til dans og synger sine melankolske mornaer og hurtige, frække coladeiraer.
Nu kan det være lidt svært at få 'pæne' danskere op af stolen - nede foran scenen - oppe på balkonerne er det straks noget andet! Stemningen er varm og inciterende som natten på Kap Verde - og selvom vi bliver siddende, går vore lemmer deres egne veje: fødder vipper og flytter sig ubevidst i takt med de skiftende rytmer og skuldrene lader sig lokke ud af de sædvanlige bevægelsesmønstre - sådan helt diskret.
Musikerne - seks i alt - kan deres kram. Og de smukke arrangementer lægger sig som en sprød bund under Cesarias vidunderlige røst. Perfekt og elegant. I front den frække saxofonist, Domingo Gomes, der ofte skifter sit horn ud med en cabasa, et rytmeinstrument som med sin skarpe metalliske lyd lokker cikaderne frem i tropenatten, der nu har sænket sig over salen.
Guitaristen Bau, der også har arrangeret de fleste af Cesarias numre, håndterer både 12-strenget guitar og den lille cavaquinho med stor virtuositet og høster ekstrastort og velfortjent bifald, da han lægger sin elektriske violin til kinden og giver aftenens ubetinget flotteste solo. Da Cesaria en time inde i koncerten tager sig en pause med en smøg og et glas vand ved det lille bord med pyntelampen, der er opstillet midt på scenen, får han lov til at boltre sig - til publikums store jubel.
Hjemme i Kap Verde har han for længst dannet skole med sit karakteristiske spil. At han er godt i gang med at skabe sig en solokarriere og allerede har udgivet to plader, burde ikke komme bag på nogen, der har lagt øre til hans ekvilibrisme på violinen og på de øvrige strenge. En vordende stjerne.
Sange med nerve og sjæl
Cesarias repertoire er varieret og byder først og fremmest på sange fra det nyeste album Cabo Verde, som udkom tidligere på året. Men også klassikere fra de tidligere plader Cesaria, Mar Azul og Miss Perfumado er med. Sange med nerve og sjæl: Sørgmodige sange om savn og længsel og sange med en smittende livsglæde.
Sange skrevet til Cesaria af en række af Kap Verdes dygtigste komponister og poeter - næsten alle bosat i udlandet som de 400.000 andre kapverdianere, der alle længes hjem til de tørre vulkanske øer, hvor det altid blæser. Men hvor der altid er en god 'undskyldning' for at holde fest. For kapverdianerne sætter pris på livet og lever et godt liv til trods for en tung fortid og svære materielle levevilkår i hverdagen.
Cesaria synger sine sange på kreol - en kapverdiansk variant af portugisisk. Kun få i salen forstår teksterne. Men alligevel synes budskaberne at nå et henført publikum. Ikke mindst fordi Cesaria synger med hjertet og med sjælen. Uden at krænge sin egen sjæl ud. For hun synger en tekst. Hun er ikke teksten. Og har aldrig ønsket at tage sange, der handlede om hendes eget liv, på sit repertoire. Og hvorfor skulle hun egetlig det?
"Sket er sket, det er der ingen grund til at beskæftige sig med," siger hun til mig tidligere på dagen, da snakken falder på det liv, hun har levet - barsangerinden, der blev en verdensstjerne:
"Jeg bekymrer mig ikke om i morgen eller om, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Når jeg er hjemme er jeg en almindelig husmor. Jeg lever et enkelt liv med min familie og mine venner. Livet er her og nu!"
Cesaria Evora udstiller ikke sig selv, hverken på eller uden for scenen. Og alligevel er hun på alle måder nærværende. Hun er her og nu. En lille charmerende, korpulent kone, der fylder rummet med en varme og energi, der når helt ned på bageste række og op på balkonerne.
Mine nakkehår rejser sig - og jeg tager mig selv i at sidde og smile fortabt i retning af scenen. Resten af publikum synes at være grebet af den samme stemning. Pludselig er der gået halvanden time. Cesaria danser vinkende ud af scenen. Men lokkes tilbage af det bragende bifald og en stortrampende forsamling. Hun giver to ekstranumre, inden hun overlader os til den danske augustnat.

*Cesaria Evora i Store Vega, lørdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her