Læsetid: 2 min.

At sætte sig ud over sit køn

18. september 1997

Ny roman af Sven Assels skildrer to yngre menneskers kamp mod alkoholisme og kræft

ny bog
En trist og kedsommelig bog om en kedelig mand, der møder en dejlig pige, som desværre er syg - sådan kan man sammenfatte den fjerde roman fra Sven Assels (f. 1947). Men da detteher er Information, ikke Ekstra Bladet, bør vurderingen nok følges op med nogle få betragtninger over dette produkt, som Samlerens Forlag af uransagelige grunde har fundet værd at samle på.
Jeg-fortælleren Adam er først i 30'erne, alkoholist på bistand, og har et forkvaklet forhold til sin seksualitet. Hans dage går med druk og dovneri, tilsat terapeutisk puslen ved et staffeli, og når han overmandes af trang til fysisk kærlighed, besøger han sin 20 år ældre overbo, den storbarmede enkefru Larsen, som efter et passende antal genstande masturberer ham over sin håndvask og straks renser efter med flydende Ajax - endnu et betænkeligt eksempel på skjult reklame i litteraturen.
Fortsættelse frygtes
Men da Adam møder Maria, føler han sig pludselig til stede. De forelsker sig voldsomt, flytter sammen og tager i fællesskab kampen om mod den kræft, der allerede har frarøvet hende det ene bryst, og som nu har slået sig ned i det andet i form af en knude, der nægter at blive mindre. Som redningsplan udkaster de så dét projekt at flytte op til Island, hvor pigen har rod på mødrene side, og da Maria dropper sit danske efternavn, Vinter, og beslutter at kalde sig Einarsdottir ligesom sin mor, følger Adam Sommer solidarisk trop og hedder fra s. 123 "Adam Einarsdottir". The Soft Man (Danish Design) eksisterer åbenbart endnu.
Hvor bogens træge første tredjedel skildrer livets dårligdom i lediggangen og alkoholismen, beskriver Maria-delen anderledes optimistisk den seje kamp mod sygdom og indre forfald. Maria afviser stejlt kemoterapi, og i stedet for selv at drikke samler Adam tomme flasker nok til at finansiere to flyvebilletter til Island. Der sidder de så da bogen slutter. Fortsættelse frygtes.
Hen over samtlige bogens sider står med usynlige bogstaver skrevet: Bliv Positiv Gennem Psykologien. "Sommers Vinter" oser af villet opbyggelighed, men den tynges også af en hang til kredsende selvanalyse. Når Sven Assels får et indfald, gentager han det let varieret og broderer så selvbetragtende videre på sin egen variation. Denne metode bringer teksten op på små 200 sider, skønt budskabet kan udtrykkes i én sætning. Den står på s. 30: "Jeg så pludselig, at jeg evnede at sætte mig ud over mit eget ego og det glædede mig."

*Sven Assels: Sommers Vinter. Roman. 192 s. Kr. 225,00. Samleren. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu