Læsetid: 2 min.

Selvmords aktion truer freden

5. september 1997

Mens israelsk politi og ambulancefolk havde problemer nok med at samle stumperne op efter gårdsdagens selvmordsattentat på et marked i Jerusalem, står fredens venner tilbage med en endnu sværere opgave: At samle stumperne op efter en fredsproces, der er sprængt itu og - måske - skubbet ud over afgrunden.
Arafat står i et dilemma, mener danske Mellemøst-eksperter. Skal han slå hårdt ned på ekstremisterne eller forsøge at bevare den sidste rest af støtte blandt palæstinenserne?
Flere dræbte
Israel reagerede kraftigt efter at tre palæstininsiske selvmordsbombere havde bevæget sig ind i det jødiske Vestjerusalem, hvor de bragte sig selv til sprængning og tog mindst fire andres liv med sig. Over 170 andre i det udendørs indkøbscenter blev såret.
"Vi kan ikke fortsætte i en situation, hvor terroristorganisationer går frit rundt i Yasser Arafats områder", lød det fra Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu efter attentatet, som den militante del af den palæstinensiske gruppe Hamas tog ansvaret for i en telefonopringning til det franske nyhedsbureau AFP. Det var dog ikke blevet verificeret ved redaktionens slutning.
Netanyahu sagde videre, at hvis ikke præsidenten for det palæstinensiske selvstyre selv gør noget for at standse terrorismen, vil Israel selv tage affære. Israel er fortørnet over, at Arafat for nyligt har omfavnet og kysset Hamas' leder i bestræbelserne på at opnå palæstinensisk enhed.
En talsmand for selvstyret fordømte over for nyhedsbureauet Reuter attentatet og tilføjede:
"Vi vil tage alle skridt og forholdsregler, herunder samarbejde med den israelske side, så personerne bag disse operationer bliver stillet for retten", sagde talsmanden Ahmed Abdel-Rahman.
"Vi fordømmer den slags operationer, der er rettet mod civile mål og vores holdning er principielt imod terrorisme. Men der er brug for at skubbe fredsprocessen i gang
der er ikke brug for flere afspærringer", sagde Rahman med en henvisning til, at israelsk militær øjeblikkeligt afspærrede de palæstinensiske områder på Vestbredden og Gaza. De har været afspærret den seneste måned efter de to palæstinensiske selvmordsbomber den 30. juli, hvor i alt 17 mennesker blev dræbt. Israel var netop begyndt at lempe på afspærringen, da de tre bomber eksploderede i går.
Frygten for, at attentatet ville få den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, til at annullere sin planlagte Mellemøstrejse blev tilbagevist af præsident Bill Clinton, der sagde, at Albright rejser.
Arafat i dillemma
Blandt Mellemøsteksperter i Danmark er der uenighed om, hvad Arafat skal stille op over for det stigende antal selvmordsbombere.
"Arafat står i et dilemma. For uanset hvad han gør, så er det ikke nok for Israel, og samtidig giver det ham mindre legitimitet blandt den palæstinensiske befolkning", siger Michael Irving Jensen, Phd. stipendiat ved Københavns Universitet til Information.
"Meget afhænger derfor af Netanyahu. Hvis Israel giver indrømmelser i fredsprocessen og undlader at gå ind i selvstyreområdet og arrestere folk, kan de samtidig undgå at styrke de yderligtgående palæstinensiske kræfter i deres holdning til Israel", siger han.
Birthe Hansen, lektor på Københavns Universitet, siger omvendt, at Arafat bliver nødt til at foretage indgreb mod lederne af de ekstreme grupper.
"Han bliver nødt til at gøre noget markant, ellers fortsætter disse angreb bare, hver gang et nyt punkt i fredsprocessen er til diskussion", siger hun til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her