Læsetid: 1 min.

Serbisk trussel afværget

9. september 1997

SFOR-styrker og politiblokader hindrede sammenstød i Banja Luka

BANJA LUKA
Serbiske nationalisters forsøg på at gennemføre en styrkedemonstration i Republika Srpskas hovedby Banja Luka fusede mandag aften ud i sandet. Kun nogle hundrede tilhængere af nationalistpartiet SDS, Radovan Karadzic' parti, trodsede de mange vejspærringer, som politistyrker, der er loyale over for præsident Biljana Plavsic, og den internationale SFOR-styrke havde sat op langs alle indfaldsveje til byen.
Udfaldet var et stort nederlag for den nationalistiske fløj, som i flere dage via tv-stationen i nationalisternes højborg Pale havde forsøgt at mobilisere serberne til det endelige stormløb mod præsident Plavsic.
Om det så var kommet til blodige sammenstød, hvis demonstrationen havde fået lov at finde sted uhindret, står hen i det uvisse. Kilder i de Plavdic-loyale politistyrker siger til nyhedsbureauet Reuter, at 20 busser med nationalistiske serbere var blevet stoppet i Bijeljina nær grænsen til Serbien, fordi der var fundet våben på bussen. Oplysningen var ikke umiddelbart bekræftet af SFOR.
Truslen om, at muligvis bevæbnede tilhængere af Karadzic - hjulpet af sympatisører
fra selve Jugoslavien - ville gennemføre en magtdemonstration i Banja Luka, fik oprindeligt Biljana Plavsic til helt at forbyde mødet. Men efter indgreb fra de internationale organisationer, som fastholdt, at SDS havde principielt ret til at holde valgmøder, ændrede Plavsic forbuddet.
Tidligere mandag mislykkedes det for den serbiske kirkeleder, patriark Pavle, at mægle mellem Plavsic og Momcilo Krajisnik, nationalisternes politiske leder. Et forslag fra patriarken om, at de begge træder tilbage fra deres poster - hun fra præsidentposten, han fra sin post som Republika Srpskas medlem af Bosniens tre-mands præsidentkollegium - blev afvist af begge.
Det kan dog være, at Krajisnik bliver tvunget til at gå. Krajisnik har boykottet de to sidste møder i det bosniske præsidentråd, og fik mandag en sidste advarsel fra det internationale samfund: Boykotter han én gang til, mister han sin ret til at sidde i rådet, og der bliver udskrevet nyvalg til posten.

Side 3: Tema: Europas fjerde division: Srpska

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her