Læsetid: 2 min.

SFU anbefaler nej til Amsterdam

1. september 1997

Et overraskende stort flertal på SFU's landsmøde afviste Amsterdamtraktaten

Næsten to trediedele af de delegerede, på SFU's ekstraordinære landsmøde i Odense denne weekend, stemte nej tak til Amsterdamtraktaten.
Både ja- og nejsigere, som Information har talt med, understreger, at debatten forud for afstemningen var både afdæmpet og sagligt.
Men ja-sigerne er selvfølgelig skuffede:
"Det er gået ad helvede til", er Ulrik Pram Gad, medlem af SFU's forretningsudvalg, helt umiddelbare kommentar på spørgsmålet, om hvordan landsmødet forløb.
"Men debatten koncentrerede sig om konkrete spørgsmål - og vi var langt hen af vejen enige om, at uenigheden først og fremmest handler om, at vi vurderer traktaten forskelligt i forhold til udvidelsen mod øst, Schengen-aftalen og miljøområdet", siger han.
Jacob Svarre, medlem af SFU's formandsskab, er på det vindende hold:
"Traktaten går ikke langt nok i forhold til de udfordringer Europa står over for - primært i forhold til optaghelsen af de østeuropæiske lande", forklarer han sit nej.
Ulrik Pram er uenig:
"Det bedste vi kan håbe på, i fald folkeafstemingen resulterer i et nej, er, at optagelsen af Østeuropæiske lande bare bliver forsinket. Men vi frygter, at et nej vil være med til at udløse nationonalistiske steminger i Sydeuropæiske lande, så hele projektet bliver langvarigt udskudt", siger Ulrik Pram Gad.
Miljøgarantien
Flertallet af SFU'ere mener, at miljøgarantien er blevet svækket i Amsterdam-traktaten:
"I traktaten står godt nok, at de forskellige direktiver skal miljø-vurderes. Men tænk blot på miljøvurderingen af det seneste forslag til finanslov - det er der ikke kommet noget som helst brugbart ud af", siger Jacob Svarre.
I modsætning hertil mener Ulrik Pram Gad, at traktaten indeholder "konkrete forbedringer": "Desuden får EU-parlementet får lige så meget indflydelse på de direktiver, der skal vedtages under miljøafsnittet, som det hidtil har haft på indre-markeds-direktiverne", siger han.
Hvor Jacob Svarre mener, at det danske retslige forbehold bliver udhulet af Schengen-aftalen, stemte Ulrik Pram Gad ja til at anbefale traktaten, fordi " det er den løsning man realistisk politisk set", kunne nå frem til på Schengen-problematikken:
"Det er så op til et indenrigspolitisk slagsmål at sørge for, at der er et flertal i Folketinget, der vil respektere den aftale. Man kan ikke påstå, at der sker nogen formelt med det danske forbehold", siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her